ECRI: Tlak na růst inflace v eurozóně narůstá

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. dubna (ČTK) - Tlak na růst inflace je v zemích eurozóny na vzestupu a zvyšuje se především v Německu, Itálii a Španělsku. Ukazuje to index budoucího vývoje inflace v eurozóně (EZFIG), který zveřejňuje Institut pro výzkum hospodářského cyklu (ECRI). Index v únoru vzrostl na 97,3 bodu, zatímco v lednu byl na 96,7 bodu. To byla jeho nejnižší hodnota za 21 měsíců.

"Navzdory tomuto růstu však index EZFIG zůstává zřetelně v cyklickém trendu poklesu," uvedl provozní ředitel ECRI Lakshman Achuthan. "Inflace v eurozóně patrně zůstane v cyklickém trendu poklesu i v dalších měsících," dodal.

Míra inflace v eurozóně v březnu podle předběžných údajů mírně klesla na 2,6 procenta, zatímco v únoru činila 2,7 procenta. Ekonomové čekali, že pokles bude výraznější a inflace klesne na 2,5 procenta. Inflace tak stále zůstává vysoko nad cílem Evropské centrální banky (ECB), která ji chce mít těsně pod dvěma procenty.

Za vyšší inflací je především drahá ropa a v poslední době také růst cen potravin. Tyto ceny vykazují vyšší kolísavost a zároveň se výrazně podílí na životních nákladech mnoha lidí. Naopak základní úrokové sazby zůstávají kvůli slabému hospodářskému růstu na rekordním minimu.

ECB od konce loňského roku ve dvou vlnách napumpovala do bankovního systému eurozóny více než bilion eur (asi 25 bilionů Kč), a to ve formě levných tříletých úvěrů. Pomohla tím zklidnit situaci na finančních trzích a patrně i přispěla k růstu cen akcií. Čerstvá statistika ale ukazuje, že ke zvýšení úvěrové aktivity tento krok nepomohl tolik, jak centrální banka doufala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK