Gazprom Něfť uvažuje o převzetí podílu v řecké rafinerii Hellenic

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. dubna (ČTK) - Společnost Gazprom Něfť, která je pátým největším producentem ropy v Rusku, uvažuje o převzetí podílu v řecké rafinerii Hellenic Petroleum. Tu chtějí Atény kvůli dluhové krizi částečně privatizovat, aby získaly dodatečné finanční zdroje na snížení dluhu. Ruský podnik ale zvažuje i další akvizice v zemích eurozóny.

"Zvažujeme možnost tato aktiva převzít," řekl podle agentury Reuters šéf Gazprom Něfti Alexander Djukov. "Jsou tady dvě obstojné rafinerie se srovnatelně vysokou kapacitou a celkem vysokou účinností zpracování ropy," dodal.

Djukov řekl, že Gazprom Něfť stále jedná s italskou společností Eni o převzetí menšinového podílu v německé rafinerii Schwedt. Nic bližšího však nesdělil.

Zástupce Řecka pro otázky privatizace státního majetku v březnu řekl, že do května budou na prodej podíly ve dvou velkých státních podnicích. Jedním z nich je monopolní sázková společnost OPAP a druhým právě Hellenic Petroleum. Řecká vláda ve firmě drží 35,5 procenta akcií.

Investiční plány Gazprom Něfti na letošní rok zůstanou podle Djukova zhruba na loňské úrovni. To znamená, že včetně případných akvizic by firma na tyto účely vynaložila kolem 165 miliard rublů (asi 105 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK