Ekonomika zřejmě není v recesi, táhne ji zahraniční obchod

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tuzemská ekonomika podle analytiků zřejmě není v recesi, ačkoli to dosud ukazovala statistická data. Vyplývá to z dnešních revidovaných údajů o zahraničním obchodě, který skončil v únoru přebytkem 28,7 miliardy korun a potvrdil tak svoji roli motoru české ekonomiky.

 

Bližší analýza dat o zahraničním obchodě odhalila významnou revizi a zvýšení přebytku obchodu za poslední čtvrtletí 2011 o téměř sedm miliard korun dává předpoklad k revizi směrem nahoru také v údajích o HDP. Existuje proto předpoklad, že česká ekonomika nevykázala za čtvrté čtvrtletí meziroční pokles a nenachází se tedy v recesi.

V recesi se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě výkon ekonomiky klesá. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2011 klesl podle předběžných údajů Českého statistického úřadu o 0,1 procenta.

Únorový přebytek zahraničního obchodu byl vyšší, než odhadovali analytici. "Za 15procentním meziročním zvýšením korunového objemu exportu stála poptávka ze všech světových teritorií včetně ekonomicky stagnující eurozóny. Růst na východní trhy ale rostl citelně rychleji. Například do Ruska meziročně o 59 procent," upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

ČSÚ dnes dále uvedl, že průmyslová výroba v únoru meziročně zrychlila růst na 4,7 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů ale průmysl proti loňskému únoru vzrostl jen o 0,3 procenta. "Vcelku lze hodnotit čísla jako pozitivní zejména v porovnání výkonem průmyslu v Německu, kde únorové údaje o výrobě i zakázkách zaostaly za očekáváním," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Špatně je na tom stále stavebnictví. V únoru zrychlilo meziroční pokles na 16 procent, což je největší propad za skoro dva roky. Výstavbu podle ČSÚ omezilo mrazivé počasí. V únoru se snížil počet vydaných stavebních povolení a ubylo také zahájených a dokončených bytů. Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví pokles hodnoty nových staveb souvisí s tím, že se v posledních letech nezahajují žádné velké projekty. "Neočekáváme zásadní obrat k lepšímu ani v dalších měsících letošního roku," uvedl tajemník svazu Michael Smola.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK