Boeing ve čtvrtletí překonal Airbus v objednávkách i dodávkách

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. dubna (ČTK) - Americký výrobce letadel Boeing úspěšně vykročil do nového roku, ve kterém hodlá sesadit konkurenční evropskou firmu Airbus z pozice největšího výrobce letadel. Boeing získal v prvním čtvrtletí nové objednávky na 440 letadel, zatímco Airbus pouze na 100 letadel. Boeingu se rovněž podařilo těsně překonat Airbus i v počtu dodávek letadel.

Po odečtení zrušených objednávek Airbus získal v 1. čtvrtletí celkem 90 nových objednávek na letadla. V případě Boeingu počet "čistých" objednávek činil 412.

Airbus dnes rovněž oznámil, že dodal ve čtvrtletí odběratelům 131 letadel, o deset procent více než před rokem. Boeing již ve čtvrtek informoval, že jeho dodávky komerčních letadel stouply o 32 procent na 137 letadel. Dodávky jsou pro výrobce letadel důležité, protože většinu peněz za letadla získají až při jejich dodání.

Největší zájem je u obou výrobců o modely pro lety na středně dlouhé vzdálenosti. V případě Boeingu je tak nejprodávanějším modelem letoun 737 a u Airbusu A320. Nejvíce objednávek pak přichází z Asie, napsala agentura Reuters.

Airbus překonal Boeing v prodeji v deseti z posledních 11 let. Od roku 2003 také dodal více letadel odběratelům. Airbus loni získal 1419 objednávek, což bylo vůbec nejvíc v historii letectví. Boeing přijal 805 objednávek na nová letadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK