Dolar po zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA klesá

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. dubna (ČTK) - Dolar dnes na trhu oslabuje a k euru klesl poprvé za pět dní. Důvodem je slabá zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA, která oživila naději, že by centrální banka USA (Fed) mohla přistoupit k dalším opatřením na podporu ekonomiky. Objem obchodování je však kvůli velikonočním svátkům nízký.

Euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3094 USD, když okamžitě po zprávě posílilo až na 1,3112 USD. Ve čtvrtek se naopak propadlo na nejnižší hodnotu za tři týdny 1,3033 USD. K jenu dolar oslabil o 0,9 procenta na 81,56 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,9 procenta na 106,68 JPY.

Zpráva amerického ministerstva práce dnes ukázala, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v březnu klesla na tříleté minimum 8,2 procenta z únorových 8,3 procenta. Ekonomika USA však minulý měsíc vytvořila pouze 120.000 nových pracovních míst, tedy nejméně od loňského října. Analytici předpokládali, že vznikne více než 200.000 pracovních míst.

"Čísla (o pracovních místech) jsou jasným zklamáním," uvedl analytik Commonwealth Foreign Exchange Omer Esiner. "Přinejmenším to mnohem více otevírá dveře dalšímu uvolnění měnové politiky, než před zveřejněním čísel. V tomto ohledu je to určitě pro dolar negativní," dodal. Podle něj bude rozsah ztrát dolaru záviset na tom, jak trh bude toto číslo vnímat, zda jako mimořádnou hodnotu nebo jako známku toho, že trh práce stagnuje, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK