Pražská burza o necelé procento oslabila

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes opět oslabila, hlavní index PX přišel o 0,81 procenta na 927,5 bodu. Index dnes táhly dolů hlavně obě banky a ČEZ, nedařilo se ani mediální CME a technologické KIT Digital, vyplývá z výsledků burzy.

Pražská burza klesla popáté v řadě a týdenní ztráta přesáhla 4,5 procenta. "Jedná se již o pátou týdenní ztrátu v řadě a zároveň o nejhorší týdenní propad od začátku listopadu," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Dnešní obchodování ale podle analytiků a makléřů poznamenala nízká aktivita investorů kvůli svátku na většině hlavních akciových trhů. "Ztrácejí také indexy v zemích, kde se dnes obchoduje, jako v Rusku či v Rumunsku," poznamenal Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

Strůjcem dnešního propadu byly především bankovní tituly, které v průběhu dopoledne táhly pražskou burzu vzhůru. Po horších makrodatech v podobě výrazně slabšího růstu nových pracovních míst v USA akcie Erste Bank rychle otočily a propadly se o 2,4 procenta na 381 Kč. "Akcie Erste Bank pokračují ve volném pádu, když za posledních 14 dnů posílily jenom jednou," upozornil Mokoš. Akcie Komerční banky odepsaly 0,9 procenta na 3538 Kč.

Nedařilo se ani ČEZ, její akcie odepsaly necelé půl procento na 782 korun.

Nejhůře se ale dařilo duálním emisím s americkým trhem. Akcie CETV odepsaly přes pět procent, akcie KIT Digital bezmála 3,5 procenta.

Naopak většinu čtvrtečních ztrát vymazaly akcie Fortuny a zisky si připsaly také další defenzivní tituly jako Telefónica či Pegas Nonwovens.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK