Nezaměstnanost v Ústeckém kraji klesla nejméně ze všech krajů

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 10. dubna (ČTK) - Nejméně ze všech 14 českých regionů klesly během března počty lidí bez práce v Ústeckém kraji. Podle dnes zveřejněných údajů ministerstva práce v regionu aktuálně hledá práci 59.800 lidí, což je jen o 1,3 procenta méně než v únoru. Míra nezaměstnanosti aktuálně činí 13,7 procenta, zatímco celostátní míra nezaměstnanosti klesla z 9,2 na 8,9 procenta. Pokles počtu nezaměstnaných i rozdílný trend zřejmě souvisí se zahájením sezónních prácí, které se projevuje výrazněji v zemědělských regionech.

Březnový pokles analytici očekávali, protože klimatické podmínky na konci zimy zpravidla umožňují rozjezd venkovních prací. To se týká zejména stavebnictví, ale i zemědělství. V ryze zemědělských okresech Česka během března odešla z evidence téměř desetina uchazečů, Ústecký kraj ale bývá jarní pokles nezaměstnanosti tradičně mnohem slabší. Ve většině okresů ubylo okolo dvou procent nezaměstnaných, na Chomutovsku a Teplicku se ale jejich počty prakticky nezměnily.

Teplicko na sebe upozornilo i jinak - na jedno volné místo připadá 41,8 uchazeče, což je v příslušném celostátním žebříčku třetí nejvyšší počet. Situaci ale zřejmě zkresluje fakt, že volná místa už firmy od ledna nemusí úřadu práce hlásit. Jiný unikát patří Mostecku - největší rozdíl mezi nezaměstnaností mužů a žen. V celostátním průměru je podíl žen bez práce asi o 20 procent vyšší, na Mostecku je ale rozdíl dvojnásobný - 43 procent. Práci si tam hledá 13,6 procenta mužů a 19,4 procenta žen.

Ústecký kraj platí už od začátku 90. let za nezaměstnaností nejvíce stižený region a nezmění se to ani teď. První místa ve srovnání jednotlivých okresů sice po zimě stále patří Jesenicku a Bruntálsku, které mají podíl lidí bez práce přes 17 procent, hned za nimi je ale s 16 procenty Mostecko. V první desítce okresů s nejvyšší mírou nezaměstnanosti patří čtyři ze sedmi do Ústeckého kraje, výjimka je jen Teplicko, Lounsko a Litoměřicko. I ty se ale umístily hned v další desítce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK