Karlovarský hotel Thermal čeká hrubý zisk přes 9,7 milionu korun

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 10. dubna (ČTK) - Státní společnost Thermal - F, jež provozuje v Karlových Varech jeden z největších lázeňských hotelů, předběžně očekává za loňský rok zisk před zdaněním více než 9,7 milionu korun. V roce 2010 přitom vykázala celkovou ztrátu přesahující 17,9 milionu korun. Výrazně ji tehdy ale ovlivnila modernizace výtahů za 13,7 milionu. Tržby Thermalu mají za loňský rok přesáhnout 176,3 milionu korun, to je meziročně asi o 10,3 milionu korun více. ČTK to dnes řekl generální ředitel hotelu Josef Pavel.

Zlepšení výsledků hotelu vysvětluje Pavel několika důvody. Růst tržeb podle něho pozitivně ovlivnila cenová politika hotelu, který ani v době krize mezi roky 2008 a 2099 nesnížil ceny, naopak je už po roce 2009 mírně zvyšoval. To se týkalo nejen poplatků za ubytování, ale také za pronájem řady komerčních prostorů v hotelu. Na nájemném tak vloni utržil skoro sedm milionů korun, meziročně zhruba o 1,6 milionu korun více. "Na letošek plánujeme tržby přes 187 milionů korun," konstatoval Pavel.

Výrazný vliv na hospodaření hotelu má podle Pavla také postupné zprovoznění vlastních balneoprovozů, které stály asi 40 milionů korun. Ještě v roce 2008 nakupoval Thermal lázeňské služby pro své klienty, především pak v městských Alžbětiných lázních, za více než 16,2 milionu korun. Tato suma ale postupným otevíráním balneoprovozů v suterénu hotelu trvale klesá. V roce 2010 dosáhla přes 6,6 milionu korun, loni to bylo už jen kolem 3,6 milionu korun a letos se počítá s necelým půl milionem korun, uvedl ředitel.

Náklady ještě letos pozitivně ovlivní i zásadní změna v provozu nezakrytého padesátimetrového bazénu. Místo celoročního provozu bude od letošního podzimu v období od listopadu do konce března uzavřen. Pavel toto opatření vysvětluje tím, že město v září otevře vlastní plavecké centrum a po úbytku návštěvníku bazénu Thermalu by se ztráta související s jeho provozem ještě prohloubila. "V poslední době už v podstatě doplácíme na provoz bazénu sedm milionů korun. Musíme se chovat ekonomicky," podotkl.

Obsazenost hotelu se loni zvýšila meziročně zhruba o deset procent a byla v průměru skoro 70 procent. Podstatnou část klientely tvořili hosté z Ruska a ze zemí bývalého Sovětského svazu. Pavel uvedl, že ze zvyšoval zájem hlavně z Azerbajdžánu a Kazachstánu. Stabilní klientelou pak zůstali hosté z Blízkého východu, mírně ubylo návštěvníků z německy hovořících zemí. "Jenže to je tak trochu sporné. Stále se totiž zvyšuje počet rusky hovořících hostů, kteří ale mají německý pas," konstatoval Pavel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK