ČR může zdanit víno, ale nesmí diskriminovat zahraniční výrobce

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. dubna (zpravodaj ČTK) - Plán české vlády na zdanění vína by mohl být v rozporu s právem Evropské unie, pokud by z daně byli vyňati jen drobní producenti v Česku a nikoli i ti ze zemí dovážejících víno do ČR. Vyplývá to ze sdělení Evropské komise pro ČTK.

Nyní v ČR platí nulová sazba daně z takzvaného tichého (neperlivého) vína, přičemž vláda ve středu navrhla daň deset korun na litr vína. Komise nechtěla komentovat konkrétní vládní návrh, neboť zatím nebyl schválen. Obecně ale její mluvčí uvedla, že země mají práva za určitých podmínek víno zdanit.

Daň navrhovaná českým kabinetem by podle předpokladů měla státu přinést příjmy 1,3 miliardy Kč ročně. Měla by se vztahovat jak na domácí víno, tak i dovezené, které se podílí na domácí spotřebě z více než 60 procent. Od daně by ale měla být osvobozena produkce drobných českých vinařů, která činí zhruba 500.000 hektolitrů vína ročně, tedy asi 25 procent celkové produkce.

"To znamená, že 25 až 30 procent domácí produkce zdaněno nebude, nicméně ten zbytek by zdaněn být měl z hlediska rovných podmínek pro všechny," řekl ve středu ministr financí Miroslav Kalousek. Návrhy si vysloužily záhy po svém představení kritiku od zástupců vinařů i od některých politiků.

Podle komise obecně platí v takovýchto případech pravidla nediskriminace, což by znamenalo, že by se neměl činit rozdíl mezi dováženým vínem a tím vyráběným v Česku.

"To znamená, že dovážené víno nemůže být zdaněno vyšší sazbou ve srovnání s lokálně vyráběným vínem," uvedla mluvčí komise. Nicméně opakovaně zdůraznila, že komise nemá k dispozici konkrétní podrobnosti o návrzích a hovoří obecně o běžně aplikovaných pravidlech. Pokud by se osvobození od případné daně netýkalo i drobných producentů v zahraničí, pak by to mohlo být vůči nim diskriminační.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK