Zkrachovalé strojírny Kovopol kupuje miliardář Otakar Moťka

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Police nad Metují (Náchodsko) 13. dubna (ČTK) - Zkrachovalé strojírny Kovopol z Police nad Metují na Náchodsku kupuje za 22 milionů korun firma Kavalierglass miliardáře Otakara Moťky. Kavalierglass byla v dubnovém výběrovém řízení na prodej Kovopolu jediným zájemcem. Celá transakce by měla být završena do poloviny května. ČTK to dnes řekl insolvenční správce Kovopolu Jiří Jakoubek.

Kovopol přes prohlášení konkurzu v listopadu 2009 výrobu nepřerušil. Firma má asi 70 zaměstnanců a v oboru nástrojárna vyrábí formy pro lisovny, zejména pro automobilový průmysl. Druhou výrobní náplní je produkce automatických strojů na výrobu hřebíků. "Podnik má zakázky zajištěné minimálně do konce července," řekl Jakoubek.

Moťkovy sklárny Kavalierglass jsou bývalé sklárny Kavalier Sázava ze zkrachovalého uskupení Bohemia Crystalex. Moťka sklárny v roce 2009 koupil za téměř 400 milionů korun. Firma pod jeho vedením přijala nové zaměstnance a postupně zvyšuje obrat. Moťka také podniká v realitách a podle tisku i ve fotovoltaice. Loni Moťka prodal firmu Ethanol Energy, která ve Vrdech u Čáslavi vyrábí biolíh. Kupcem byl Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

Insolvenční správce se Kovopol pokoušel v minulých dvou letech prodat několikrát. Při výběrových řízeních klesla vyhlášená minimální cena z původních 30 milionů korun na nynějších 22 milionů Kč. "Zajištění věřitelé cenu 22 milionů akceptovali a jsou s ní spokojeni," uvedl Jakoubek. Dodal, že na jiné než zajištěné věřitele se z výnosu konkurzu pravděpodobně nedostane. Jiný majetek Kovopolu již ke zpeněžení není a celý konkurz podniku by tak mohl být letos uzavřen.

Kovopol má přes 220 věřitelů, kteří po něm požadují přibližně 200 milionů korun. Návrh na insolvenci podali na jaře 2009 zaměstnanci, kterým firma od prosince 2008 dlužila výplaty. Firma se krátce na to do insolvence sama přihlásila.

O Kovopol nedávno projevil zájem podnikatel Jiří Parák, který v areálu podniku jako nájemce provozuje kalírnu. Za podnik letos v lednu nabídl 22 milionů korun. Do výběrového řízení však nabídku nepodal.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK