Zeptali jsme se Johna Cartera, matadora Wall Street I.

16.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


John Carter je profesionální full-time obchodník a velmi vyhledávaný mentor. Důvodem jsou jeho unikátní metody výuky, které používá. Své myšlenky a systémy ukazuje svým posluchačům přímo a s reálnými penězi. Kvůli tomu je také tolik doporučovaným traderem americké burzy CME.

John Carter pořádá pouze 2 semináře ročně, letos se podařilo obrátit jeho pozornost na ČR,  o své znalosti se podělí v Praze 23. – 24.4.2012. Při této příležitosti poskytl exkluzivně rozhovor serveru Finance.cz. Rozhovor jsme rozdělili na tři díly, které publikujeme dnes, ve středu a v pátek.  

Četl jsem, že se angažujete ve spoustě aktivit. Jak byste popsal vaše profesionální zaměření?
Mé profesionální zaměření – to je opravdu zajímavá otázka, protože si nemyslím, že ve skutečnosti mám nějaké konkrétní. Považuji se za nezávislého obchodníka, podnikatele, otce, manžela, spisovatele a někoho, kdo si užívá života.

Jak jste se dostal k obchodování trhů?
Můj otec byl (a stále je) broker u společnosti Morgan Stanley. Když mi bylo 18 let, ukázal mi obchod s opcemi. Vložil jsem $1000 do obchodu s call opcemi společnosti Intel a za týden jsem vydělal $1000. Byl jsem chycený. Nikdy mě nezajímala brokerská strana tohoto byznysu. Místo toho jsem studoval historii a ekonomii ve Spojených státech (Univerzita v Texasu) a v Anglii (Cambridge). Poté jsem začal pracovat jako finanční analytik. Během celé této doby jsem aktivně obchodoval na mém vlastním účtu s konečným cílem konzistentně vydělávat dostatek peněz, abych mohl odejít z práce. Klíčové je slovo „konzistentně“, protože každý je schopný v obchodě vydělat peníze. To, co odděluje nováčky od profesionálů, je právě schopnost konzistentně vytvářet vyšší ekvitní křivku na jejich účtu. Já jsem začal obchodovat na plný úvazek v roce 1996. Po 5 letech mě začalo nudit sedět sám v kanceláři a tak jsem začal dávat své nápady na internet. To vedlo k partnerství s burzou CME, abychom pomohli vzdělávat lidi v asijských finančních centrech o přínosech obchodování futures. Miluji obchodování a miluji cestování a setkávání se s novými lidmi a vyučování o tom, co jsem se za 20+ let obchodování na trzích naučil.

Četl jsem také, že jste aktivně obchodoval během svých studií a vydělával slušné peníze. To muselo být náročné. Jak jste kombinoval studium a obchodování? Jak na tato léta vašeho života vzpomínáte?
Když jsem studoval a obchodoval, tak jsem se zaměřoval více na swingové obchody, což znamená, že jsem nezíral celý den do grafů. Udělal jsem si průzkum svých setupů, umístil své objednávky a potom šel studovat a druhý den jsem vše zkontroloval, abych viděl, co se stalo. K tomu mě inspirovalo přečtení knihy „How I made 2 million dollars in the stock market“ od Nicolase Darvase. Viděl jsem, že budu mít větší šanci vydělat peníze, když se nenechám vtáhnout do šumu.

Kdy jste učinil konečné rozhodnutí, že se stanete obchodníkem na plný úvazek?
Jednoho dne jsem jel do práce a řekl jsem si, „Jestli v tomto čase příští rok opět pojedu do práce, tak jsem selhal.“ V ten okamžik jsem se skutečně zaměřil na to, aby mé obchodování bylo více konzistentní. Vydělal jsem spousty peněz a potom je vrátil zpět do trhu. Musel jsem vymyslet způsob jak zastavit toto vracení vydělaných peněz. Jakmile jsem tohle vymyslel, tak jsem skončil v zaměstnání a od té doby jsem již nikdy nebyl zaměstnaný.

Jak dlouho plánujete, že budete pokračovat v obchodování na trzích?
Až do dne, kdy se na této zemi naposledy nadechnu.

Myslíte si, že v obchodování je možné používat čistě systematický přístup a nevkládat do něj vlastní názory?
Studoval jsem hodně ryze mechanických systémů a všem se daří v určitých podmínkách trhu – ale když se ty podmínky změní, jsou zabity. Nejlepší obchodní strategie kombinují systematický přístup s disciplinovanou sadou pravidel, které je schopen rozlišit a vyhodnotit pouze lidský mozek. Je důležité nepředvídat systematické systémy. Pořád je necháváte otevřít obchod, ale lidský mozek může pomoci při řízení obchodu. Důležité však je, aby se obchodní naučil neobchodovat na základě emocí.

Vyvíjíte nové obchodní systémy, nebo zůstáváte u několika, které vám dobře fungují?
Už nějakou dobu jsem nic nového nevyvinul. Mám důvěru v systémy, které mám. Obchoduji je na různých trzích a v různých časových rámcích.

Používáte pro své strategie backtestování?
Myslím si, že backtestování je přeceňováno. Já rád testuji forward s malými pozicemi. Nejlépe v blocích, které čítají 25 obchodů. To jsou skutečné výsledky. Pokud se mi výsledky zamlouvají, zvětším svoje pozice.

Snažíte se nepřetržitě vylepšovat vaše strategie, indikátory?
Dělal jsem to, ale zjistil jsem, že to nepomáhá. Snažím se nepřetržitě vylepšovat moje obchodní dovednosti, tím že vstupuji a vystupuji s přesností a bez chyb.

Zvažujete při vašem obchodování fundamentální analýzu?
Ano, ale neobchoduji na jejím základě. Například teď mám býčí náhled na americký dolar, hlavně kvůli bouři v Evropě. To je fundamentální argument. Každopádně budu shortovat euro pouze v případě, že uvidím jeden z mých technických setupů. Nejjednodušší způsob jak zkrachovat, je držet se ztrátového obchodu, kvůli tomu, že má fundamentální opodstatnění.

Jakým stylem využíváte technickou analýzu? Používáte přístup od shora dolů, od nejdelšího časového rámce po nejkratší?
Jsem velkým fandou přístupu od shora dolů. To eliminuje spoustu šumu a zvyšuje pravděpodobnost, že obchod bude úspěšný.

Upřednostňujete některé nástroje technické analýzy? Sadu indikátorů? Sentiment? Analýzu trendu?
Hodně pracuji s Bollinger pásmy a Keltner kanály, stejně tak jako s tržními ukazateli jako $TICK a $VIX. Mám také rád úrovně pivotů a jsem velkým fandou klouzavých průměrů odvozených z Fibonacciho jako třeba periody 89, 144 a 233.

Jaká máte konkrétní pravidla pro vstupy do obchodů?
Za prvé si stanovím, jaká bude plná velikost mojí pozice. To bude odvozeno od mého stop lossu. Pokud budu obchodovat s 9 kontrakty, použiji více časových rámců, abych vybudoval celou pozici. Poté budu postupně vystupovat na konkrétních úrovních Average True Range s tím, že si podržím poslední část pozice, dokud se nezmění momentum ceny.

Jaká máte pravidla pro výstup z vašich obchodů?
Postupně vystupuji z pozice kombinací ATR (Average True Range), klíčových úrovní supportů a rezistencí a ztráty momenta ceny.

Příště se dozvíte specifika obchodování Johna Cartera

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU