Existují i nevýhody vstupu do Evropské unie

29.01.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Šílenství kolem vstupu do Evropské unie je pryč. Referendum dopadlo jak dopadlo, už není asi žádná síla, která by naše připojení odvrátila. Každá mince má dvě strany a tak je nejvyšší čas zopakovat alespoň základní nevýhody členství...

Téma tohoto týdne: Život v Unii aneb kam kráčí Evropa

Euroskeptici jsou zklamaní, v očích politiků je vidět spokojenost. I ti, co byli proti vstupu se začínají prát o lukrativní posty v orgánech unie. Zde je vidět první paradox a nekonečnou přetvářku, která provází kariéru politika. Památné glosy politiků "...kandiduji do Senátu, abych pomohl k jeho zrušení..." jsou už dnes spíše úsměvné. Opakují se ale pravidelně a nyní je vidíme i při tvorbě kandidátek do struktur Unie. Ten kdo nejvíc křičel a občany nabádal k rezolutnímu NE v referendu křičí zase nejvíc, tentokrát ale "proevropsky": Náš kandidát je jediný správný a nejlepší! Pokrytci!.

Krátký úvod k tématu Evropská unie - nevýhody vstupu pro ČR byl záměrně volen "politicky", protože zde je vidět první problém vstupu a to je:

1) Vnitřní nejednotnost
Bohužel se nenašel jasný argument pro vstup ani pádné důvody vstup odmítnout. Tak se národ rozdělil. 77% národa chce, 23% (výsledky referenda) nikoliv. Na první pohled jasný výsledek, ale ...

Ve stejném poměru 70:30 by se daly dělit výhody k nevýhodám. Není pravda, že vstup nám přinese (slovy klasika) jen samá pozitiva a sociální jistoty. Stejně není pravda, že když nevstoupíme nic podstatného se nestane a naopak se staneme malým středoevropským tygrem. To také není pravda. Výhody převažují (viz. včerejší FinTrik), ale jsou zde i další nevýhody

2) Ztráta suverenity
Donekonečna a stále opakované sousloví (opakované hlavně euroskeptiky, nikoliv politiky). Ať budeme zkoumat jakékoliv další nevýhody, vždy budou mít jedno společné: A právě ztrátu něčeho soukromého, něčeho našeho, něčeho o čem jsme rozhodovali sami. Je to ale ztráta ve prospěch všech. Ano. Vstupem do Unie se vzdáváme velké části autonomního rozhodování v různých oblastech daňových, legislativních, sociálních, zahraničně-politických, ekologických. Přistupujeme na jednotnou evropskou politiku a přijímáme pravidla většiny. Zároveň se ale na tvorbě těchto pravidel budeme podílet.

3) Zdražování
Nemá smysl spekulovat, zda zdražování (ať už z důvody zvýšení cen vstupů nebo z důvodu zvýšení daní) je důsledkem vstupu do EU. Zdražování tu je a zdražovat se rozhodně bude. Zdraží cigarety, protože jednotná daňová legislativa nám ukládá určitou minimální hranici spotřební daně. Na otázku "Zdražili bychom cigarety, kdybychom nevstoupili?" je jednoznačná odpověď: ano. Najdeme sto a jeden příklad zdražování v tomto roce i v příštích letech. Nenechme si ale namluvit, že to je proto, že vstupujeme. Pravidlo 70:30 tady neplatí. Je podstatně vyšší: 90:10!

4) Zvýšení byrokracie
Ano, to je problém. Ruku v ruce se zvyšováním počtů úředníků jde i zvyšování nákladů na jejich odměny. Mnoho našich politiků a úředníků přesídlí do Bruselu, mnoho jich přijde do Prahy. Všichni budou "papírovat". Když bude starosta malé vesničky snít o vybudování vodovodu nebo kanalizace, jednu žádost pošle na kraj, druhou do Prahy, další do Bruselu, jinou do sousední vesnice. Nepříjemné zdržování a papírování. Je to nutné?

5) Oni nás tam nechtějí!
Na serveru www.euroskeptik.cz se píše: "Čechy chce v unii 46 procent jejích obyvatel. Vyplývá to z posledních průzkumů veřejného mínění v rámci projektu Eurobarometr. Proti českému členství je naopak třetina lidí v EU." Pokud je to pravda (nepodařilo se nám tuto informaci ověřit), pak je to velmi smutné. Oni nás v EU nechtějí! Proč tedy chodit někam, kde nejsem vítán?

Společným tématem nevýhod vstupu je tedy: Zdražování, byrokracie, ztráta suverenity. Hledejme v těchto tématech nevýhod i pozitiva! Jestli členství bude přínosem nebo nikoliv se dozvíme až po mnoha letech. Šanci máme, pokusme se ji využít.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: FinTriky