Akcie v USA oslabily, kvůli Španělsku ztrácí také euro

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. dubna (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily, a smazaly tak část vysokých zisků, které hlavní indexy nabraly o den dříve. Investoři se zbavovali především akcií technologických společností IBM a Intel, jejichž hospodářské výsledky a výhled na další období nebyly nijak oslnivé. Na devizových trzích před klíčovou aukcí španělských dluhopisů klesalo také euro.

Dow Jonesův index odepsal 82,79 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,63 procenta na hodnotě 13.032,75 bodu. Podobně širší index S&P 500 klesl o 0,41 procenta na 1385,14 bodu, index Nasdaq Composite pak oslabil o 0,37 procenta na 3031,45 bodu.

"K vybírání zisků přispěl jak Intel, tak IBM. Obě firmy měly solidní výsledkové zprávy, investory ale zklamaly každá z jiného důvodu," podotkl hlavní analytik Michael Sheldon ze společnosti RDM Financial. IBM nastínila horší výhled tvorby tržeb, než se na trhu čekalo. O výsledcích Intelu investoři většinou říkali, že nebyly tak dobré, aby byly důvodem k růstu ceny akcií. Intel tak dopoledne ztrácel přes dvě procenta.

"Fáze konsolidace či korekce by ve druhém čtvrtletí dávala největší smysl. A zřejmě by to pro trh bylo i to nejzdravější," poznamenal hlavní investiční analytik Bruce Bittles z makléřské společnosti Robert W. Baird & Co. Po sérii výkyvů je podle něj možné čekat, že trh ještě zamíří dolů, což by znamenalo korekci vysokých zisků z prvního čtvrtletí.

Až deset procent během dne ztrácely akcie Chesapeake Energy, které tak reagovaly na zprávu agentury Reuters o neobvyklých půjčkách, které si vzal šéf podniku Aubrey McClendon. Ten si v posledních třech letech z firemních peněz půjčil až 1,1 miliardy dolarů (20,8 miliardy Kč) a ručil za ně svým podílem ve firmě. Akcionářům to ale firma jasně nesdělila. Právníci teď hovoří o učebnicovém střetu zájmů. Akcie později přesto část ztrát smazaly a oslabily jen o 5,5 procenta.

Na devizových trzích už druhým dnem v řadě oslabovalo euro, na které teď nepříznivě doléhají potíže Španělska. K poklesu kurzu hodně přispěla i nervozita před dnešní klíčovou aukcí španělských státních dluhopisů s desetiletou splatností. Například britská libra se tak vůči euru vyšplhala na nejvyšší hodnoty od srpna 2010.

"Španělská aukce bude naprosto rozhodující, je ale těžké předjímat, jak to dopadne. Španělsko si letos bude muset zajistit dalších 50 miliard dolarů a klíčové je, zda si udrží přístup na trh," upozornil šéf výzkumu Dan Dorrow ze společnosti Faros Trading. Dnes Madrid nabídne dluhopisy se splatností tři a deset let v objemu 2,5 miliardy eur.

Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3114 USD, zatímco vůči britské libře odepsalo 0,7 procenta na 81,83 GBp. Proti švýcarskému franku nicméně jednotná evropská měna trochu zpevnila a dostala se na 1,2018 CHF. Dolar vůči japonskému jenu přidal 0,5 procenta na 81,23 JPY, podobně euro k jenu zpevnilo o 0,4 procenta na 106,55 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK