Unipetrol očekává za 1. čtvrtletí mírnou provozní ztrátu

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol odhaduje za letošní první čtvrtletí mírnou provozní ztrátu (EBIT). V období nebyly zaúčtované žádné jednorázové položky. ČTK to dnes sdělila společnost. V loňském prvním čtvrtletí vykázal Unipetrol provozní zisk 570,7 milionu korun.

Unipetrol odhadl, že operace s povolenkami oxidu uhličitého (CO2) bude mít v prvním čtvrtletí pozitivní dopad na provozní zisk EBIT ve výši přibližně 155 milionů korun. Vývoj směnných kurzů měl pozitivní přínos přibližně 156 milionů Kč.

Hlavními faktory, které ovlivnily výkonnost maloobchodního segmentu ve čtvrtletí, byly nižší prodeje kvůli poklesu osobní spotřeby obyvatel vlivem slabého vývoje hrubého domácího produktu HDP, úsporné opatření vlády, stabilní jednotkové marže na motorové naftě, nižší jednotkové marže na benzinu a další pokles prodejů nepalivového segmentu z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek a všeobecně nižší osobní spotřeby obyvatel.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK