Španělsko prodalo dluhopisy mnohem výhodněji, než se čekalo

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 19. dubna (ČTK) - Španělsko v aukci prodalo státní dluhopisy s víceletou splatností v celkovém objemu 2,54 miliardy eur (asi 63,1 miliardy Kč). Průměrný výnos u klíčového desetiletého papíru sice vzrostl na 5,74 procenta z předchozích 5,4 procenta, kde byl v minulé aukci, zůstal ale hluboko pod hranicí šesti procent. Analytici se obávali, že výnos se zvýší nad šest procent, kde by Španělsko mohlo mít v dlouhodobém výhledu problémy se splácením.

Dluhopisů splatných v roce 2022 se prodalo za 1,43 miliardy eur, v aukci ale byly také papíry splatné na podzim v roce 2014. U nich průměrný výnos dokonce klesl na 3,463 z předchozích 3,495 procenta.

Výsledky dnešní aukce španělských dluhopisů se na finančních trzích očekávaly s velkým napětím. Euro bezprostředně po zprávě prudce zpevnilo a vůči dolaru se jeho kurz vyšplhal na 1,3166 USD. To byla zároveň nejvyšší hodnota za celý den. Později ale začal kurz více kolísat a měna se vrátila k výchozím úrovním. Analytici hodnotí aukci příznivě, potíže Španělska tím ale podle nich vyřešeny nejsou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK