Ekonomické instituty v Německu zvýšily odhad růstu HDP

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. dubna (ČTK) - Přední ekonomické instituty v Německu mírně zvýšily odhad růstu německé ekonomiky na letošní rok na 0,9 procenta; dosud počítaly s růstem o 0,8 procenta. Výrazně rychleji má Německo růst v letošním roce, a to až o dvě procenta. Instituty ale zároveň varovaly, že největším rizikem pro německou ekonomiku zůstává nevyřešená dluhová krize v eurozóně.

Hospodářské prognózy v Německu vydává skupina osmi institutů a vědeckých pracovišť. Jejich názory pak tvoří základ pro tvorbu odhadů, které vydává německá vláda. Německo má největší ekonomiku v Evropě a je nejdůležitějším odbytištěm i pro řadu českých firem.

"Současný růst rizikové přirážky u dluhopisů španělské a italské vlády ukazuje, že zde stále doutná dluhová krize i krize důvěry," uvádí zpráva, kterou instituty vydávají dvakrát do roka. Německá ekonomika ale navzdory těmto potížím prý nabírá tempo.

Instituty připouštějí, že kroky evropských lídrů pomohly zmírnit napětí na finančních trzích a snížily ekonomickou nejistotu, která měla negativní vliv na hospodářský růst. Německé firmy teď vidí budoucnost optimističtěji, a díky poklesu nezaměstnanosti jsou sebevědomější i spotřebitelé. Mohli by tedy víc utrácet, čímž ekonomiku podpoří ještě víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK