Nokia se ve čtvrtletí propadla do ztráty 929 milionů eur

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 19. dubna (ČTK) - Finská společnost Nokia se v prvním čtvrtletí letošního roku propadla do ztráty 929 milionů eur (23 miliard Kč), zatímco ve stejném období loni vykázala zisk 344 milionů eur. Může za to pokles příjmů způsobený silnou konkurencí na trhu, uvedla agentura AP. Nokia je největším výrobcem mobilních telefonů na světě.

Příjmy se snížily o 29 procent na 7,4 miliardy eur. Ztráta na akcii činila 0,08 eura. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters StarMine přitom očekávali ztrátu jen 0,07 eura na akcii. Nokia v reakci na ztrátu slíbila další výrazné snižování nákladů.

Nokia již minulý týden varovala, že její aktivity v oblasti telefonů budou v prvním i druhém čtvrtletí ztrátové, protože prodej nových telefonů s operačním systémem Microsoft Windows nevyrovná pokles prodeje běžných modelů telefonů. Nokia nyní provádí změny ve své nabídce, aby lépe konkurovala rivalům Apple a Samsung. Nově ve svých telefonech Lumia používá software firmy Microsoft, dříve používala vlastní operační systém Symbian.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's na počátku tohoto týdne snížila hodnocení spolehlivosti úvěrových závazků Nokie o jeden stupeň na Baa3. To už je jen jednu příčku nad spekulativní úrovní. Novému rating udělila navíc negativní výhled, který signalizuje možnost dalšího zhoršení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK