Šéfem SŽDC se stal nynější náměstek Českých drah Jiří Kolář

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Generálním ředitelem Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) dnes její správní rada zvolila současného náměstka ředitele Českých drah Jiřího Koláře (49). Na dnešním setkání s novináři to řekl předseda rady Adolf Jílek. Kolář nahradí Pavla Habartu, který byl řízením SŽDC pouze pověřen. Chybí mu totiž dostatečně dlouhá praxe v řízení železniční dopravy.

"Pan Kolář přesvědčil všechny členy rady," uvedl Jílek s tím, že všech pět kandidátů, kteří postoupili do užšího výběru, prokázalo kvalitu. Tito uchazeči dnes představili správní radě svoji vizi rozvoje SŽDC.

O post generálního ředitele se utkalo celkem 21 kandidátů. Čtyři správní rada vyřadila v průběhu března kvůli nedostatkům v žádostech. Podle Jílka například nedokázali dostatečně doložit vzdělání nebo délku praxe. Uchazeč musel mít ukončené vysokoškolské vzdělání ekonomického, dopravního, technického či právního zaměření, tříletou praxi při řízení provozu drah, minimálně pětileté manažerské zkušenosti a zkušenosti se zadáváním veřejných zakázek.

SŽDC vznikla oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železniční síť. Působí také jako investor do výstavby tratí. Správa zaměstnává 18.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK