Bank of America má kvůli odpisům výrazně nižší zisk

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Finanční ústav Bank of America vytvořil v prvním čtvrtletí čistý zisk 653 milionů dolarů (asi 12,4 miliardy Kč), což je meziroční propad asi o 68 procent. Za citelným zhoršením hospodaření jsou ale hlavně odpisy části dluhu. Celkové výnosy klesly o 17 procent na 22,3 miliardy dolarů (asi 422,5 miliardy Kč). Bank of America je druhou největší bankou v USA.

 

Zisk na akcii dosáhl tří centů, a snížil se tak z předchozích 17 centů, kde byl před rokem. Výsledky ale z velké části ovlivnil odpis 4,8 miliardy dolarů, který se vztahuje ke změně výpočtu hodnoty úvěrových spreadů. Tato částka snížila zisk na akcii o 28 centů.

Akcie Bank of America od začátku roku zpevnily asi o 60 procent, loni však zhruba 58 procent odepsaly. Bank of America prošla nedávnými zátěžovými testy, jejichž výsledky v březnu zveřejnila americká centrální banka. Investoři si tak přestali všímat nutnosti zvýšit kapitál a zaměřují se na to, zda je banka schopna zvyšovat zisky.

Analytici na Wall Street podle ankety organizace FactSet předpokládali, že banka vytvoří zisk na akcii devět centů. Investorům se ale výsledky banky přesto zalíbily, akcie tak na ně reagovaly růstem skoro o čtyři procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK