Prodej starších domů v USA v březnu výrazně klesl

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. dubna (ČTK) - Prodej starších obytných realit na americkém trhu v březnu proti předešlému měsíci dál klesl a jeho tempo se prohloubilo na 2,6 procenta z únorových 0,6 procenta. Zásoba domů určených k prodeji se ale snížila a ceny vykázaly vzestupnou tendenci, sdělilo dnes Národní sdružení realitních kanceláří (NAR). V meziročním srovnání byl prodej stále ještě vyšší o 5,2 procenta.

Počet prodaných domů se minulý měsíc snížil v celoročním přepočtu na 4,48 milionu z únorových 4,60 milionu. Ekonomové podle agentury Reuters čekali naopak mírné zvýšení na 4,62 milionu. Prodej zůstává stále výrazně pod hranicí šesti milionů, kterou ekonomové považují za známku zdravého trhu.

Zásoba neprodaných domů klesla na 2,37 milionu z únorových 2,40 milionu. Střední cena prodané reality stoupla proti únoru o sedm procent na 163.800 dolarů (3,1 milionu Kč) a meziročně byla vyšší o 2,5 procenta.

Dnešní údaje potvrzují smíšený vývoj amerického trhu bydlení i celé ekonomiky po sérii optimistických čísel z předešlých měsíců. První dva měsíce roku byly pro trh starších domů nejlepší zimní sezonou za pět let.

Výraznějšímu oživení důležitému sektoru výstavby obytných realit v USA brání nadále vysoký počet neprodaných domů, zabavených majitelům po splasknutí bubliny prudkého růstu cen a výstavby z minulého desetiletí. Podíl domů prodaných pod tlakem v březnu činil 29 procent proti únorovému poměru 34 procent, uvedla NAR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK