Americké akcie v kolísavém obchodování v poledne mírně rostly

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. dubna (ČTK) - Americké akcie v dnešním kolísavém obchodování smazaly počáteční ztráty a v polovině dne mírně rostly. Podpořilo je zpevnění technologického trhu, aukce španělských dluhopisů a výsledky velkých bank. Trh ale podkopávaly smíšené údaje z americké ekonomiky a spekulace kolem eurozóny.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index rostl o 0,1 procenta a byl kolem 13.040 bodů. Širší index S&P 500 byl proti středě beze změny na 1385 bodech. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,3 procenta na 3038 bodů.

Akcie zpočátku oslabovaly pod vlivem amerických statistik, které ukázaly jen nepatrný pokles počtu nových nezaměstnaných, nečekaný propad prodeje starších obytných realit a slabší vývoj průmyslové aktivity v centrální oblasti východu USA. Krátkou vlnu prodejů vyvolaly zprávy o údajné přípravě agentury Moody´s na snížení ratingu Francie, které později zdroj agentury Reuters z Paříže označil za nepodložené.

Později se směr obrátil díky silnému růstu technologického trhu. Zásluhu na tom měly hlavně akcie internetové aukční síně eBay, které po údajích o výrazném růstu zisku a tržeb vzrostly o více než 15 procent na šestileté maximum 42 dolarů (zhruba 800 Kč). Pozitivně působily i výsledky bank Morgan Stanley a Bank of America a trh také od počátku příznivě ladily výsledky aukce španělských dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK