Ropný trh díky aukci španělských dluhopisů mírně oživil

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po středečním propadu na dvouměsíční minima mírně stouply. Náladu ropného trhu zlepšila aukce španělských dluhopisů a výrazný pokles cen minulých dní také povzbudil investory k novým nákupům.

Cena severomořské ropy Brent v 17:20 SELČ stoupla o 65 centů na 118,62 dolaru za barel. Ve středu sestoupila až na 116,70 dolaru, minimum od 10. února. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu získala deset centů a byla kolem 102,75 dolaru za barel.

Na trhu se dnes zmírnily obavy z dluhové krize v eurozóně, protože aukce víceletých španělských dluhopisů dopadla nad očekávání dobře. To prospělo evropskému Brentu, zatímco americká ropa zůstala pod tlakem smíšených údajů z ekonomiky USA a oslabují ji také klesající burzovní ceny benzinu a topného oleje.

Pokles cen minulých dní vyvolaly vedle obnovených obav z dluhové krize v eurozóně naděje na pozitivní vývoj v konfliktu mezi Íránem a Západem. O víkendu po dlouhé době Teherán jednal o svém jaderném programu se šesti světovými mocnostmi a schůzky mají pokračovat příští měsíc.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 118,62 117,97 New York - Nymex WTI květen 102,75 102,66

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK