Evropská komise schválila prodej divize EMI skupině vedené Sony

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. dubna (ČTK) - Evropská komise dnes schválila prodej vydavatelské divize britské společnosti EMI skupině investorů vedené japonskou společností Sony. Společný podnik Sony/ATV koupí od banky Citigroup hudební katalogy a další aktiva EMI za 2,2 miliardy dolarů (asi 42 miliard Kč).

Vydavatelská divize EMI vlastní práva na písně od Amy Winehouseové, Reginy Spektorové, Rihanny a dalších. Podmínkou komise však bylo, aby kupující prodal práva na několik katalogů a díla 12 umělců, mimo jiné Ozzyho Osbourna a Robbieho Williamse. Komise uvedla, že bez prodeje těchto práv by Sony/ATV mohla ovládat internetové licencování největších angloamerických hitů v Evropě.

Minulý měsíc Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování transakce, v níž Citigroup prodává nahrávací divizi EMI společnosti Universal Music z koncernu Vivendi. Komise vyjádřila obavy z toho, že spojení by mohlo omezit konkurenci ke škodě spotřebitelů.

Citigroup v listopadu uspořádala aukci, v níž si celou EMI rozdělily společnosti Universal Music a Sony/ATV. Universal si dohodla koupi nahrávací divize EMI za 1,9 miliardy dolarů. Zvýšená pozornost antimonopolních úřadů se po oznámení transakce čekala.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK