Ceny akcií v USA dále klesly, euro díky Španělsku zpevnilo

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií ve čtvrtek dále klesaly. Důvodem byla horší statistika a také nepříliš dobrý výhled společnosti Qualcomm v kombinaci s horšími výsledky hospodaření společnosti Black & Decker. Na devizových trzích se ale zvyšoval kurz eura, jemuž pomohly nad očekávání dobré výsledky aukce klíčových státních dluhopisů Španělska.

Dow Jonesův index odepsal 68,65 bodu a den uzavřel slabší o 0,53 procenta na hodnotě 12.964,10 bodu. Podobně širší index S&P 500 oslabil o 0,59 procenta na 1376,92 bodu, zatímco index Nasdaq Composite klesl o 0,79 procenta na 3007,56 bodu.

Indexy během dne sice na okamžik zpevnily, většinu seance ale strávily v záporných hodnotách. Týdenní statistika z trhu práce totiž ukázala, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se v USA snížil pouze nepatrně, což naznačuje, že situace na trhu práce se teď nijak výrazně nezlepšuje. K tomu se přidala i zpráva o slabém prodeji starších domů.

Index S&P 500 před koncem obchodování dokázal smazat polovinu ztrát, které měl v průběhu dne, ale například index Nasdaq se nevzpamatoval. Dolů jej tlačily akcie společnosti Apple, které odepsaly 3,4 procenta na 587,44 USD. Analytici už nějaký čas upozorňují, že kurz akcií Applu je letos až příliš rychlý, a na místě je tedy korekce.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, jemuž pomohla aukce španělských státních dluhopisů. Ta dopadla obecně lépe, než se čekalo: země umístila tolik papírů, kolik chtěla, a přestože se zvýšil jejich výnos, u klíčového desetiletého dluhopisu zůstal hluboko pod hranicí šesti procent.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3131 USD, k japonskému jenu si připsalo 0,4 procenta na 107,07 JPY. Podobně dolar k jenu vzrostl o 0,3 procenta na 81,54 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK