SZ: Německá vláda chce benzinky donutit hlásit úřadům změny cen

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kvůli stálému zdražování benzinu a nafty chce německá vláda donutit provozovatele čerpacích stanic, aby speciálnímu úřadu hlásili, kdy a v jaké výši budou měnit ceny. Úřad budou muset informovat také o ceně, za jakou pohonnou hmotu pořídili. Napsal to dnes deník Süddeutsche Zeitung s odvoláním na návrh zákona, který má berlínský kabinet schvalovat 2. května a pak putovat do parlamentu. Platit by měl od podzimu.

 

Chystané opatření má za cíl zpřísnit dohled nad pěticí petrochemických koncernů Aral, Shell, Esso, Jet a Total, jejichž cenová politika podle odborníků určuje výši cen na pumpách v Německu. Údaje, které poskytnou, mají podle Süddeutsche Zeitung napomoci tomu, aby protikartelový úřad mohl proti nim případně efektivněji zasahovat.

Pokud vláda svůj návrh prosadí, budou muset provozovatelé 14.700 čerpacích stanic v Německu nahlašovat "úřadu pro transparentnost trhu", kdy a v jakém rozsahu se chystají zvýšit nebo snížit ceny. Současně budou muset uvést, jaké množství pohonné hmoty nakoupili, kde a za kolik. Velkoobchodníci budou muset tomuto úřadu hlásit každý jednotlivý obchod.

Německý petrochemický průmysl plán vlády kritizuje. "My nemáme co skrývat. S úřadem pro transparentnost trhu se ale jenom vytvoří nové byrokratické monstrum, které budou muset zaplatit daňový poplatníci," řekl listu předseda svazu petrochemického průmyslu MWV Klaus Picard.

Ceny benzinu a nafty se tím podle něj nesníží, nýbrž naopak, protože provozovatelé čerpacích stanic do nich budou muset promítnout zvýšené náklady na novou nahlašovací povinnost.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK