PPF s KKCG přebraly pohledávky Penty za Sazkou a ukončily spory

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - SAZKA sázková kancelář, společný podnik skupin PPF A KKCG, přebírá všechny pohledávky, které skupiny Penta a E-Invest uplatňovaly v insolvenčním řízení společnosti Sazka prostřednictvím společné firmy Gladiolus. Vyřešila také arbitrážní řízení s Pentou. O společné dohodě dnes ČTK informovali mluvčí skupin KKCG a Penta. Všechny vzájemné právní bitvy tím byly podle nich ukončeny.

Uzavřené dohody znamenají podle mluvčího KKCG Dana Plovajka ukončení veškerých soudních sporů včetně arbitráže, které byly zahájeny na základě návrhů Penty a s ní spřízněných společností, zejména sporů o platnost prodeje Sazky. Zúčastněné strany se dohodly, že konkrétní obsah a podmínky dohod nebudou zveřejňovat, dodal.

"Uzavřeli jsme kompromisní dohodu, která je akceptovatelná pro všechny strany," doplnil mluvčí Penty Martin Danko. Obsahuje také vyřešení arbitrážního sporu mezi Pentou a bankami (LBBW a Commerzbank) na straně jedné a společností SAZKA sázková kancelář na straně druhé. Dohoda byla uzavřena s cílem ukončit více než rok trvající spory, které souvisely s insolvencí Sazky, a zároveň navrátit vztahy mezi zúčastněnými stranami na konstruktivní a věcnou úroveň, podotkl Danko.

Penta prohrála před několika týdny u Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře v Praze spor se Sazkou o zhruba 300 milionů korun. Sazka poukazovala na údajně nepřiměřenou odměnu Penty za vydávání dluhopisů na stavbu O2 areny. Sazka sázková kancelář, kterou PPF a KKCG vlastní, žalobu proti Pentě převzala.

Loterijní byznys zkrachovalé Sazky získaly PPF a KKCG loni v listopadu, když ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Penta podala žalobu na neplatnost smlouvy, tendr podle ní neumožnil korektní a standardní soutěž, která by vygenerovala nejvyšší cenu. Sama se jej kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun.

O ovládnutí Sazky usilovala Penta už dříve. Firmu měla na dosah loni v únoru, když s vedením firmy, tehdejším největším akcionářem ČSTV a firmou E-Invest, uzavřela dohodu o záchraně krachujícího podniku. Jenže Sazka spadla do konkurzu a věřitelský výbor, v němž získaly kontrolu PPF a KKCG, nabídku Penty a E-Investu odmítl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK