Pražská burza dopoledne rostla, dařilo se bankám a akciím ČEZ

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes dopoledne rostla a její hlavní index PX byl kolem 11:20 výše o 0,36 procenta na 921,1 bodu. Burzu nahoru táhly především obě bankovní emise a akcie energetické firmy ČEZ. Aktivita investorů je i v závěru týdne výrazně podprůměrná.

 

Pavol Mokoš z Patria Direct uvedl, že pražský akciový trh dopoledne posiloval, i tak má ale namířeno k již šesté týdenní ztrátě během posledních sedmi týdnů. "Vývoj na západoevropských burzách v úvodu připomíná spíše jízdu na horské dráze, když hlavní indexy každou chvíli mění směr," dodal.

Akcie Erste Bank si polepšily o 1,24 procenta na 399 korun a podle Mokoše kopírovaly pozitivní vývoj v západoevropském bankovním sektoru. Áron Berezkin z Fio banky upozornil, že analytici banky JPMorgan zvýšili doporučení pro titul z "neutral" na "overweight", tedy že akcie by měla být zastoupena v portfoliu ve větší míře, než je její zastoupení v indexu. Cílovou cenu analytici stanovili na 25 eur (asi 620,75 Kč).

Se ziskem 0,72 procenta na 770,50 koruny se obchodovaly akcie energetické firmy ČEZ. Cenné papíry Komerční banky rostly mírněji, a to o 0,29 procenta na 3420 korun.

Zvýšeného doporučení se dočkaly i akcie těžařské firmy NWR. Analytici Morgan Stanley zvýšili cílovou cenu na 197 Kč z 188 Kč a doporučení ponechali na "overweight". Na tuto pozitivní zprávu ale nijak nereagovaly, dodal Mokoš. Akcie NWR rostly o 0,40 procenta na 126 korun.

Ztráty naopak postihly akcie technologické firmy KIT digital, spadly o 3,45 procenta na 138,50 koruny. Mokoš uvedl, že američtí právníci zahájili šetření kvůli tomu, jak firma KITD v posledních několika týdnech, kdy titul zažil velmi silné pády i nárůsty, zveřejňovala informace.

Zatím nejvíce obchodované cenné papíry mobilního operátora Telefóniky klesly o 0,13 procenta na 378,60 koruny. Berezkin dodal, že analytici Deutsche Bank snížili cílovou cenu pro akcie operátora na 382 Kč z 406 korun. Doporučení ponechali na "držet".

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:20 uzavřeny transakce za zhruba 100 milionů korun, z toho s akciemi Telefóniky za téměř 49 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK