Raiffeisen Zentralbank posílí kapitál, aby vyhověla regulaci

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 20. dubna (ČTK) - Rakouský finanční ústav Raiffeisen Zentralbank (RZB) zvýší o 840 milionů eur (asi 20,9 miliardy Kč) objem kapitálu a pomocí swapové operace si zlepší kapitálovou přiměřenost, jak vyžadují regulační úřady. RZB je neveřejně obchodovanou mateřskou společností banky Raiffeisen Bank International (RBI), která mimo jiné působí také na českém trhu.

 

Banka podle agentury Reuters požádá akcionáře, aby jí schválili záměr použít zhruba 840 milionů eur z kapitálu, který byl upsán v letech 2008 až 2011 a drží jej vlastníci banky. Kapitál bez hlasovacích práv se tak díky záměru bude moci změnit na kmenové akcie, které evropské regulační orgány budou považovat za hlavní kapitál.

"Tento odkup budeme financovat novým kapitálem v objemu přibližně 840 milionů eur, který mohou do 22. května upisovat současní akcionáři. Podle definice Evropského bankovního úřadu (EBA) bude tento kapitál považován za kapitál hlavní (core tier 1)," píše se ve zprávě. Transakce, kterou banka už dříve avizovala, kapitál RBI neovlivní.

Úřad EBA loni zjistil, že bance Raiffeisen se nedostává asi 2,1 miliardy eur (přes 52 miliard Kč), pokud má její kapitálová přiměřenost podle požadavků regulátora dosáhnout do poloviny letošního roku devíti procent. Ukazatel vyjadřuje objem kvalitního kapitálu podle definice core tier 1 k celkovému objemu aktiv banky.

Raiffeisen už našla asi 1,9 miliardy eur a spolu s dalšími částkami, které si ještě zajistí, by ukazatel její kapitálové přiměřenosti měl být do konce června na hodnotě 9,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK