General Electric má nižší zisk, překonal však odhady

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. dubna (ČTK) - Americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 3,03 miliardy dolarů (asi 57,5 miliardy Kč), což je meziroční propad asi o 12 procent. Výsledek ale mírně překonal odhady analytiků. Ti na výsledky GE netrpělivě čekali, protože firma je díky svému záběru považována za lakmusový papírek stavu celé americké ekonomiky.

Zisk na akcii činil 29 centů, zatímco o rok dřív to bylo 31 centů. Firma přitom letos zaúčtovala mimořádnou ztrátu 200 milionů dolarů v souvislosti s odchodem z trhu financování nemovitostí v Irsku.

Pokud by se nebraly v úvahu jednorázové účetní položky, zisk na akcii by činil 34 centů. O jeden cent by tak překonal průměrné odhady analytiků v anketě agentury Thomson Reuters. Firma těžila především z růstu poptávky po motorech do letadel a po energetických systémech. Zisk ale zvýšila také její rozsáhlá finanční divize.

General Electric působí v široké škále odvětví počínaje strojírenstvím, přes energetiku, finance až po média. Podle výsledků firmy proto analytici posuzují, v jakém stavu je ekonomika jako celek.

"Je to opravdu solidní čtvrtletí. Nejpůsobivější byl organický růst," poznamenal k výsledkům firmy viceprezident finanční společnosti Huntington Wealth Advisors Perry Adams. Organickým růstem se rozumí, že firma dokáže zvyšovat zisk jen za pomoci aktivit, které měla už před rokem, tedy bez pomoci akvizic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK