Výhody vstupu ČR do EU

28.01.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Dne 1. května 2004 vstoupíme do Evropské unie. Každý si jistě říká, co se pak v našem osobním či profesním životě nenávratně změní… My Vám přinášíme stručný přehled kladných změn.

Studium

Volný pohyb po EU se bude vztahovat mimojiné i na studenty. Ti se tak budou moci hlásit ke studiu na jakoukoliv školu v rámci celé Evropské unie. Podmínky pro studium budou mít všichni stejné.
EU podporuje výměnu studentů a učitelů prostřednictvím výměnných a stipendijních programů. Jsou vzájemně uznávány akademické diplomy a započítává se doba studia. Evropská unie také napomáhá mimouniverzitnímu odbornému vzdělávání a vzájemným výměnám instruktorů a praktikantů.

Vzdělávací standardy a uznávání profesní kvalifikace

Výhodou členství bude uznávání profesní kvalifikace ve všech zemích Evropské unie. Díky existujícím rozdílům ve vzdělávací soustavě a přípravě na zaměstnání, mohou při přesunu do jiného členského státu vzniknout problémy.
Členské státy se domluvily na společných standardech vzdělání například u těchto profesí: lékař, zubní lékař, farmaceut, veterinář, všeobecná zdravotní sestra, porodní asistentka, architekt, právník. Lidem kvalifikovaným v této profesi v domovském státě bude automaticky uznána kvalifikace i v ostatních členských státech. Postačí pouze předložit diplom.
U ostatních povolání je založeno uznávání kvalifikací na důvěře v souladu s principy mezinárodního práva. Žádost o práci v určitém povolání bude směřovat na příslušný úřad spolu s potvrzením o dosažené praxi. Úřad rozhodne, je-li dosažené vzdělání a praxe dostačující a opravňuje Vás tak k výkonu práce okamžitě nebo je potřeba složit dodatečné zkoušky nebo absolvovat v daném státě doplňkovou praxi pod dohledem.
Jsou-li zásadní rozdíly v úrovni vzdělání kvalifikující  k práci ve Vašem oboru, musí Vám být, jako občanu členského státu EU, dána možnost dokázat svoji profesionalitu.

Zaměstnání

Ihned po vstupu vzniknou přechodná omezení, která se budou týkat volného pohybu našich pracovníků v zemích Evropské unie. Bude to znamenat, že nebudou mít automatický přístup na trhy práce současných členských států po dobu 2 let. Stávající systém povolení k zaměstnání bude zachován. Státy, které nyní patří do EU, budou moci za splnění určitých podmínek prodloužit tuto dobu o další tři roky. Ve výjimečných situacích budou moci celé období ještě prodloužit o dva roky.
Některé státy již přislíbily ihned po přistoupení do EU volný přístup našich pracovníků na jejich trh práce. Jedná se o Velkou Británii, Irsko, Nizozemí, Švédsko a Dánsko.
Německo, Rakousko, Belgie a Finsko již prohlásili, že využijí ochrany svého pracovního trhu. I přes opatření uvedených zemí budou naši občané upřednostňováni před pracovníky ze třetích zemí.

Nezaměstnanost

Díky očekávanému přílivu zahraničních investic se dá počítat i se snížením nezaměstnanosti v ČR. Navíc ti, kteří budou nezaměstnaní se budou moci ucházet o práci v jiné členské zemi EU. Podpora v nezaměstnanosti se z ČR převede nejvýše na tři měsíce do země, v níž se o práci uchází. Podmínkou bude vedení nezaměstnaného v evidenci úřadu práce nejméně jeden měsíc předtím v České republice.
Výše popsané možnosti volného pohybu osob jistě ocení hlavně mladí lidé. Ale i pro ostatní je jistě lákavá možnost "zabalit si svůj uzlíček" a odjet pracovat nebo studovat do kterékoliv země EU.

Některé z dalších výhod našeho členství:

  • podpora ekonomického rozvoje 
  • zlepšení životních podmínek obyvatel EU
  • ochrana práv a zájmů členských států a jejich občanů
  • zachování míru a bezpečnosti jednotnou obranou politikou
  • stabilní a vyvážené obchodní vztahy spolu s volnou soutěží

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: FinTriky