Euro po statistice z Německa posiluje k dolaru i jenu

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. dubna (ČTK) - Evropská měna na závěr týdne posiluje a je na nejlepší cestě vykázat vůči dolaru nejvyšší týdenní růst od konce února. Euro podpořila nejnovější statistika z Německa, která zvýšila zájem o rizikovější investice. Investoři však upozorňují, že nálada vůči euru se může změnit kvůli nejistotě kolem španělských financí a prezidentských voleb ve Francii.

Euro vůči dolaru odpoledne stouplo o 0,6 procenta na 1,3209 USD a k jenu vzrostlo o půl procenta na 107,79 JPY. Kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny na 81,62 JPY.

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku se v dubnu podle indexu mnichovského institutu Ifo opět zlepšila. Na trhu se přitom čekal pokles indexu. Důvěra se tak nyní zvyšuje nepřetržitě šest měsíců po sobě.

Pro euro byla povzbuzující i zpráva, že skupina nejvýznamnějších světových ekonomik G20 slíbí zvýšit zdroje Mezinárodního měnového fondu o více než 400 miliard USD (7,6 bilionu Kč).

Analytici však upozorňují na přetrvávající obavy ze situace ve Španělsku. Problémy bankovního sektoru, vysoký deficit a obavy ze slabého hospodářského růstu v posledních dnech poslaly vzhůru výnosy španělských dluhopisů a rostou obavy, že by se mohly přiblížit až k rizikové hranici sedmi procent. Euro rovněž bude pod tlakem kvůli nervozitě kolem výsledku francouzských prezidentských voleb, jejichž druhé kolo se uskuteční 6. května, ve stejný den jako volby v Řecku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK