Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 0,41 pct na 926,9 bodu

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posedmé za sebou klesly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ztratil 0,41 procenta na 926,9 bodu. Stejně jako v minulém týdnu nejvíce zlevnily akcie developerské firmy Orco a naopak nejvíce si polepšily cenné papíry Erste Bank. V předchozím týdnu index PX ztratil čtyři procenta.

"Uplynulý týden byl ve znamení americké výsledkové sezony, která doposud předvádí více než solidní data. Limitujícím faktorem prozatím silné výsledkové sezony je situace na dluhopisovém trhu eurozóny se zaměřením na španělské a italské dluhopisy," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvýraznější růst si připsaly akcie Erste Bank, a to opět 3,1 procenta na 405 korun. Titul podle Vaníčka korigoval předešlé propady v reakci na vývoj na dluhopisovém trhu a pomohlo mu také uklidnění po bezproblémových aukcích španělských a francouzských dluhopisů.

Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo Orco, jehož akcie za týden zlevnily o 4,2 procenta na 85,25 koruny. Podle Vaníčka byl jejich pokles způsoben dohodou ohledně kapitalizace dluhu společnosti.

Příští týden se podle Vaníčka investoři zaměří na jednání americké centrální banky (Fed) o úrokových sazbách, sledovat budou další výsledky hospodaření firem a také páteční rychlý odhad vývoje amerického HDP za první čtvrtletí. Všímat si budou ale ještě i nadcházejícího víkendu, kdy zasedání G20 může přinést další informace ohledně možného zvýšení zdrojů Mezinárodního měnového fondu (MMF) na boj proti evropské dluhové krizi, dodal Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK