Od výživného víkendu k Fedu a Applu

23.04.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Víkend byl tentokrát globálně a částečně i lokálně výživný a tak začněme nejprve u toho, co se stalo, než přejdeme k tomu, co se teprve stane.

Začněme nejprve ve Washingtonu, kde se zemím G20 podařilo dohodnout navýšení kapacity MMF o dodatečných 430 mld. dolarů. Jde o sumu, která v podstatě překonala očekávání a eurozóna by tak mohla mít radost, že levné úvěry jsou skoro na cestě. Jde však možná o radost předčasnou, neboť k navýšení se nehodlají zatím přidat Kanada a hlavně USA. Na druhou stranu, země z rychle se rozvíjejících ekonomik stále trvají na tom, že za situace jejich rostoucí angažovanosti vůči MMF by měly mít ve fondu větší slovo (čti více hlasovacích práv). Tento spor přitom bude jen těžko vyřešen do listopadových voleb v USA.
 
Když už jsme se dotkli voleb, pak samozřejmě nelze nezmínit první kolo francouzských prezidentských voleb, kde až překvapivě bodovala extrémní pravice.

Zisk téměř 18 % hlasů zaujal a nikoliv s ohledem na prognózu pro druhé kolo, ale spíše s ohledem na to, že Francii v červnu čekají volby parlamentní. Pokud by strana žádající odchod Francie z eurozóny získala téměř pětinu hlasů, bylo by to velmi zajímavé.
 
V červnu se možná parlamentní volby nakonec nevyhnou ani ČR, neboť vládní koalice se hodlá tento týden oficiálně rozpustit a jak ukázal víkend, ke zformování nové vlády chybí ještě nějaké hlasy. Přesto se situace na domácí politické scéně vyvíjí velmi dynamicky a tak stále soudíme, že k vykopání válečné sekery předčasných voleb je u nás možná stále ještě daleko.
 
Tolik tedy o tom co bylo a nyní telegraficky k tomu co bude. Celému týdnu budou zřejmě dominovat dvě události - výsledková sezóna firem, které budou vévodit zisky výrobce produktů s nakousnutým jablkem, a také zasedání americké centrální banky. Obojí se odehraje v úterý a zejména v případě zasedání Fedu se obáváme, že by mohlo jít o událost, které trhy rizikovými aktivy donutí zaříznout nové ztráty.

 

Jan Čermák, analytik ČSOB

Autor článku

Jan Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz