ČTÚ: Přechod na DVB-T2 bude aktuální až za několik let

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Přechod na novou generaci pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 nebude v Česku ještě několik let na pořadu dne. Uvedl to dnes předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák na odborném workshopu. Regulátor ale již začal s přípravou minimálních technických požadavků na televizní přijímače.

S komerčním vysíláním v DVB-T2 podle serveru Digizone již v příštím roce počítaly České Radiokomunikace, ČTÚ je ale k tomuto termínu skeptický.

"Jsem přesvědčen, že již nyní nastal čas projednat potenciál budoucího rozvoje zemského digitálního televizního vysílání zvláště z pohledu uplatnění standardu DVB-T2. Ten umožní zvýšit kvalitu televizního vysílání a prohloubit efektivitu využití kmitočtů," uvedl Dvořák.

Podle šéfa ČTÚ bude přechod na DVB-T2 odlišný od realizace přechodu z analogového na pozemské digitální vysílání. Většina zástupců televizních a vysílacích firem se shodla na tom, že experimentální vysílání by nemělo mít komerční, ale ryze technický charakter, a mělo by být časově omezené.

Budoucí přechod na standard DVB-T2 by neměl omezovat diváky. Vysílání v síti DVB-T a DVB-T2 by mělo být souběžné a přechod na vyšší standard dobrovolný a přirozený.

Proces přechodu na řádné digitální pozemní televizní vysílání začal v Česku v roce 2005 a úplný přechod na DVB-T skončil loni v listopadu. Kvůli přijímaní digitálního vysílání si lidé museli pořídit televizor s vestavěným digitálním tunerem, případně ke staršímu televizoru dokoupit set-top-box, tedy přístroj převádějící digitální vysílání na signál, který je schopen zobrazit i starší přijímač.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK