Gazprom loni zvýšil zisk o 35 procent, upevnil si i podíl na trhu

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. dubna (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom loni hospodařil s čistým ziskem asi 45 miliard dolarů (zhruba 843 miliard Kč), což je proti předchozímu roku nárůst asi o 35 procent. Firma tak překonala odhady analytiků. Zároveň si upevnila podíl na evropském trhu, který dosahuje asi 27 procent.

Za lepšími výsledky firmy, která je v rukou státu, je růst těžby a vyšší prodejní ceny. Analytici nicméně upozorňují, že podnik má teď před sebou obtížnější období, protože bude muset platit vyšší daně. Vláda má totiž v úmyslu těžbu plynu více zdanit, aby měla z čeho pokrýt předpokládané vyšší výdaje státu.

Vláda už ve čtvrtek potvrdila, že letos zvýší cenu plynu na ruském trhu o 15 procent. Nevyhověla tak požadavku Gazpromu, který chtěl, aby mohl ceny na podzim zvýšit ještě výrazněji. Firma si chce kompenzovat vyšší daň z těžby nerostných zdrojů, která spolkne až 80 procent plánovaného zvýšení cen.

"Zdá se, že nad odvětvím těžby plynu se stahují mračna. Čím dál pravděpodobnější je teď i další zvýšení daně z těžby. Jakákoliv informace k zátěži, kterou bude mít tato daň na Gazprom, bude rozhodující i pro cenu akcií," poznamenali analytici finančního ústavu Alfa Bank.

Gazprom účtuje v rublech, čistý zisk za loňský rok v jeho domácí měně tudíž činil 1,31 bilionu rublů. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem 1,27 bilionu rublů. Tržby vzrostly o 29 procent na 4,64 bilionu rublů (skoro tři biliony Kč), a také překonaly odhady. Ty činily 4,62 bilionu rublů.

Podíl na evropském trhu, který je pro Gazprom klíčový, se loni zvýšil na 27 procent z předchozích 24 procent v roce 2010. Firma prodala 150 miliard krychlových metrů plynu, což je nárůst o téměř osm procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK