Jablonec chce od MVV koupit většinový podíl v místní teplárně

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 27. dubna (ČTK) - Město Jablonec chce odkoupit většinový podíl MVV Energie CZ v Jablonecké teplárenské a realitní (JTR). Radnice si ho nechává ocenit, záměr už schválili i městští zastupitelé. Novináře o tom dnes informoval jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). MVV Energie CZ se k případnému prodeji podílu nevyjádřila. MVV se chce soustředit na jednání o modernizaci teplárenské sítě v Jablonci nad Nisou, jejímž cílem je i snížení ceny tepla pro zákazníky, uvedla jen na dotaz ČTK mluvčí společnosti Pavla Kutlu.

JTR zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994. Město Jablonec drží v teplárenské firmě minoritní podíl 34,22 procenta. Většinový podíl 65,78 procenta akcií prodala radnice před 13 lety Severočeské teplárně Most za 200 milionů korun. O dva roky později balík získala MVV, když za něj zaplatila o 50 milionů víc.

Rozhodnutím města odkoupit akcie vyvrcholily spory mezi oběma vlastníky, které se táhnou už od loňského roku. MVV tehdy předložila dlouhodobý investiční záměr, který počítá s investicemi 300 milionů korun do modernizace soustavy a snížením tepelných ztrát o bezmála 32 procent. Cena tepla ve městě by se v takovém případě podle odhadů mohla snížit zhruba o 60 korun, tedy asi o osm procent na 739 korun za gigajoul. Projekt by JTR financovala z dotací z operačních programů Podnikání a inovace a Životní prostředí, z vlastních zdrojů a z úvěru.

Investici ale většinový vlastník podmiňuje změnou stanov, která by výrazně oslabila pozici města ve firmě. "Tyto požadavky nejsou dány technickou stránkou projektu, ale snahou poškodit město jako akcionáře a omezit jeho vliv ve společnosti," řekl Beitl. To, že si město navzdory minoritnímu podílu ponechá rozhodující vliv zejména při rozhodování o ceně tepla, bylo podle Beitla před lety podmínkou výběrového řízení na partnera města v teplárenství. "Že po nás nyní partner žádá, abychom se této podmínky vzdali, považuji za neseriózní," dodal primátor. K samotné investici přitom podle něj město žádné výhrady nemá a záměr podporuje.

Jablonecká teplárenská zásobuje teplem bezmála 10.000 domácností, které letos za gigajoul platí 799 korun. JTR zásobuje i 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Do modernizace a oprav zdrojů i rozvodných sítí investovala za deset let přes 200 milionů korun. V období od 1. října 2010 do 30. září 2011 uskutečnila firma zakázky za 317,454 milionu korun a její hospodaření skončilo ziskem 15,25 milionu korun. V předcházejícím období byly výnosy teplárenské společnosti o 15 milionů korun vyšší, hospodaření ale skončilo čtyřmilionovou ztrátou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK