I bez maturity seženete práci, ale ...

03.02.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Jste právě v deváté třídě základní školy a stále nevíte, jaký obor si zvolit? Už je nejvyšší čas se rozhodnout...pokud vás například baví pomáhat taťkovi při opravě vašeho auta, máme pro vás tip...

Téma tohoto týdne: Škola základ života aneb stupeň po stupínku k VŠ

V letošním roce si střední školu vybírá 107 000 dětí. Pro některé je výběr školy hračkou, pro jiné však doslova noční můrou. Připravili jsme proto pro vás návod, jak si co nejsnáze vybrat tu správnou školu.

Černé řemeslo

Již od malička vás místo dělání domácích úloh do školy přitahovalo pomáhání taťkovi při opravách vašeho auta? Každou hračku, kterou jste dostali, jste dříve nebo později rozebral do posledního kolečka? Zasypávali jste stále své okolí otázkami typu ... co je uvnitř? proč to funguje? co to pohání? apod.? Pokud ano, měli by se vaši rodičové při výběru vaší budoucí střední školy zaměřit na školy pro pořádné chlapy! Učební obory bez maturity, často přezdívané "černé řemeslo", mají stále zlaté dno.  Nevěříte?

Komu bude chybět maturita..

Po absolvování  učebních oborů se můžete se k maturitě dopracovat formou nástavbového studia. Obor nástavby však musí zaměřením navazovat na Vámi vystudovaný učební obor v SOU. Nástavbu můžete studovat buď denní nebo dálkovou formou. Denní studium trvá většinou dva, dálkové studium tři roky.

Statistika mezd podle dosaženého vzdělání

Podle statistického úřadu mají na výši mzdy největší vliv dvě věci. První je dosažená úroveň vzdělání zaměstnance a druhá je pohlaví. Vliv vzdělání se však mnohem více projevuje u mužů než u žen. Jestliže muži s vysokou školou dosahují 2,43 násobku průměrné mzdy zaměstnance se základním vzděláním, u žen je to pouze 2,08 násobek.

Tabulka: Statistika stupně vzdělání na typu zaměstnání

Druh zaměstnání

Kdo je nejčastěji obsazuje

Bližší specifikace

Místa ve vedoucích a řídících funkcích

Vysokoškoláci, více muži než ženy.

Je zde požadavek na vysoce kvalifikované pracovníky.

Administrativní zaměstnání

Středoškolsky vzdělané ženy.

Tuto oblast zcela vyplnily ženy. Pro představu každý zná slovo "sekretářka" ale pod slovem "sekretář" si spíše představíme nábytek než povolání.

Dělnické profese

Muži se středním vzděláním na SOU bez maturity.

Např. opravy automobilů, obsluha různých strojů, apod.


Zdroj: ČSÚ, VYHLÁŠKA č. 10/1997 Sb., o přijímání žáků a dalších uchazečů ke studiu ve středních školách zřizovaných státem (úplné znění)

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky