Zisk majitele Zentivy ve čtvrtletí stoupl o 12,5 procenta

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. dubna (ČTK) - Francouzské farmaceutické společnosti Sanofi vzrostl v prvním čtvrtletí obchodní čistý zisk o 12,5 procenta na 2,44 miliardy eur (60,6 miliardy Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků díky silnému výkonu na rozvíjejících se trzích, biotechnologické divizi Genzyme, léku na cukrovku Lantus a růstu ve spotřebitelské divizi. Firmě, která ovládá českého výrobce léků Zentiva, se rovněž podařilo snížit náklady.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk 2,217 miliard eur. Tržby se zvýšily o 9,4 procenta na 8,51 miliardy eur. Tržby v divizi Genzyme vzrostly o 13,7 procenta. Na rozvíjejících se trzích tržby při konstantních směnných kurzech stouply o téměř desetinu. Mimořádně vysoký byl nárůst v Číně, Brazílii a Rusku, které jsou mezi farmaceutickými společnostmi považovány za důležité trhy pro budoucí růst.

Sanofi potvrdila, že v letošním roce očekává pokles očištěného zisku o 15 procent kvůli ztrátě patentové ochrany u přípravků na ředění krve Plavix a vysoký tlak Avapro. V dalších letech však čeká návrat k zisku, díky rozvíjejícím se trhům, lékům na cukrovku, očkovacím látkám, veterinárním produktům, lékům biotechnologické divize Genzyme a novým lékům, napsala agentura Reuters.

Zentiva je jedním z největších výrobců generik, tedy levnějších kopií léků, kterým skončila patentová ochrana, ve střední a východní Evropě. Součástí skupiny Sanofi je od roku 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK