Boj o vodu ve D.Králové končí, vodovody bude zas provozovat město

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) 27. dubna (ČTK) - Dlouholeté spory města Dvůr Králové nad Labem se soukromým provozovatelem městských vodovodů končí. Dvorští zastupitelé ve čtvrtek schválili dohodu o narovnání, podle níž privátní firma Vodovody a kanalizace Dvůr Králové (VAK) provozování městských sítí předčasně ukončí. Město si pak bude moci své sítě opět provozovat samo. Město v rámci vyrovnání privátnímu provozovateli zaplatí 79,5 milionu korun. ČTK to dnes řekl místostarosta Jan Bém (ODS).

VAK podnikatele Zdeňka Kouby uzavřel s městem v roce 1994 smlouvu na provozování vodárenských sítí až do roku 2019. Radnice později začala tvrdit, že smlouva je pro město nevýhodná, firma se prý dostatečně o sítě nestará a dluží za pronájem a čištění. Provozovatel výhrady odmítal. Město se také předloni pokusilo smlouvu jednostranně vypovědět a na svůj účet začalo od klientů VAK vybírat platby za vodné a stočné. Spory začaly řešit soudy.

V minulých týdnech se obě strany dohodly na vyrovnání. Podle něj Kouba za předčasné ukončení smlouvy dostane od města 35 milionů korun. Dalších 25 milionů korun dostane za prodej budovy vodáren a provozního majetku. Součástí vyrovnání bude i platba za provozování sítí téměř 20 milionů korun, což jsou zhruba peníze, které město v letech 2010 až 2012 vybralo od klientů VAK.

Celá transakce, jejíž součástí je i dohoda o ukončení soudních sporů, by mohla být podle Béma završena v září, kdy by provozování sítí měla převzít městská společnost Městské vodovody a kanalizace Dvůr Králové nad Labem. Radnice ji pro tento případ založila už loni v květnu. Transakci chce město v částce 35 milionů korun zaplatit úvěrem. Zbytek financování bude ležet na městské provozní společnosti.

Město s privátním provozovatelem vodovodů vedlo v minulosti spory i o stanovení ceny vodného a stočného. Současná cena činí 72,10 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody a podle Béma se neměnila od roku 2009. "Cenu chceme i v letošním roce udržet," uvedl Bém. Nevyloučil však to, že podle potřeb investic do sítí by se cena mohla v budoucnu zvýšit. Aktuálně je cena dvorského vodného v hradeckém kraji nižší než například v Hradci Králové, Jičíně či Rychnově nad Kněžnou.

Zatímco problém vodovodů se radnici zřejmě podařilo vyřešit, jasno zatím není v otázce čištění městských odpadních vod. Čistírna patří soukromé společnosti Evorado Import, která zařízení městu odmítá prodat. S bývalým provozovatelem čistírny, firmou WWTP DKNL, město vedlo spory o cenu čištění. Spory vyvrcholily na začátku února, kdy WWTP DKNL na více než dva dny zastavila čištění a městské splašky tekly přímo do Labe. Provozování čistírny by měl nyní převzít jiný subjekt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK