Německo začíná zmírňovat rétoriku úspor, chce podporovat růst

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. dubna (ČTK) - Německá vláda před rozhodujícím kolem prezidentských voleb ve Francii přesouvá ve svých ekonomických vyjádřeních důraz na podporu růstu a zmírňuje dosavadní rétoriku razantních úspor a reforem. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové dnes podle agentury Reuters řekl, že o tom, jak při snižování zadluženosti podpořit hospodářský růst a zaměstnanost, se bude diskutovat na červnovém summitu Evropské unie.

Socialistický favorit francouzských voleb Françoise Hollande slíbil, že v případě, že bude 6. května zvolen prezidentem, přesune debatu v Evropě od úspor k podpoře růstu. Zároveň kritizoval Merkelovou za prosazování drastických škrtů. Mluvčí Merkelové Steffan Seibert ale prohlásil, že Berlín prosazuje už několik měsíců kroky na podporu růstu v nejslabších ekonomikách, jako jsou Řecko a Španělsko.

"Už po nějakou dobu je růst druhým pilířem německé protikrizové politiky," řekl Seibert na dnešní tiskové konferenci. "Růst byl námětem jednání Evropské rady v lednu a březnu a téma podpory růstu a zaměstnanosti bude hrát hlavní roli na červnovém summitu. Německo bude stejně jako v posledních měsících spolu se svými partnery aktivně hledat správná opatření," dodal mluvčí.

Merkelová, která před prvním kolem voleb výslovně podpořila dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho, důrazně odmítla Hollandův návrh na revizi "fiskálního paktu", který šéfové EU sjednali v prosinci. Hollande navrhuje, aby se pakt znovu projednal a rozšířil o růstovou složku. Rétorika Berlína se ale v posledních týdnech změnila a začíná zahrnovat i prorůstová témata.

Řada politiků a komentátorů v médiích německou vládu za jednostranné prosazování politiky rozpočtových škrtů a zvyšování daní ostře kritizovala. Poukazovali zejména na případ Španělska, jehož ekonomiku nadměrné restrikce zatlačují do další hluboké krize. Pro rozšíření fiskálního paktu na "růstový kompakt" se podle Reuters vyslovil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

Seibert dnes vyslovil podporu politice španělské vlády. Ta dnes dostala další ránu, když agentura Standard & Poor´s snížila zemi rating o dva stupně s vysvětlením, že kvůli ekonomickému poklesu a problémům bank se situace veřejných financí Španělska bude i přes tvrdé úsporné kroky dál zhoršovat. "Německá vláda chová důvěru ve Španělsko a jeho odhodlání dělat, co je nezbytné pro překonání krize," řekl mluvčí.

Seibert ale za Berlín odmítl návrhy na využit evropských záchranných fondů k přímé podpoře evropských bank. V minulých dnech se objevily informace, že o této možnosti se hovoří ve vysokých evropských kruzích. Podle S&P by takový zásah v případě zhoršení situace potřebovaly zejména španělské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK