Dolar po zprávě o zpomalení růstu ekonomiky USA klesá

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Americký dolar po údajích o růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí klesá vůči euru i jenu. Zpráva posílila spekulace, že centrální banka USA (Fed) bude muset přijmout další kroky na podporu ekonomiky. Euro podpořil rovněž hladký průběh aukce italských dluhopisů, který zmírnil obavy o dluh některých zemí eurozóny vyvolané snížením ratingu Španělska a nepříznivými statistickými údaji ze Španělska.

Dolar vůči euru oslabil o půl procenta na 1,3257 USD a k jenu klesl o 0,7 procenta na 80,46 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 106,65 JPY.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 2,2 procenta. Růst tak zpomalil ze tří procent ve čtvrtém čtvrtletí 2011 a byl pomalejší, než čekali analytici. Zpráva ukázala, že firmy snížily investice a pomaleji doplňovaly zásoby.

Agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Španělska o dva stupně na BBB+ s negativním výhledem. Varovala rovněž, že očekává, že deficit státního rozpočtu se dále zhorší kvůli poklesu ekonomiky. Španělsko později uvedlo, že téměř čtvrtina lidí je bez práce a maloobchodní tržby klesly již 21. měsíc za sebou.

Japonské měně pomohly i další kroky na podporu japonské ekonomiky. Bank of Japan oznámila další nákup obligací za deset bilionů jenů a prodloužila období nákupu majetku z prosince na červen příštího roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK