Pražská burza v závěru týdne o půl procenta posílila

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Pražská burza stejně jako další evropské akciové trhy v závěru týdne mírně posílila. Hlavní index PX si před víkendem připsal 0,52 procenta na 935 bodů, vyplývá z výsledků burzy. Obchodování bylo podle analytiků a makléřů optimistické díky dobrým firemním výsledkům.

"Hlavními impulsy pro investory byly zřejmě korporátní výsledky, které předčily očekávání," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky. Zklamání naopak přišlo ze zámoří, když oznámený růst americké ekonomiky zaostal za očekáváními analytiků.

Nejlépe se dařilo mediální společnosti CME a také pojišťovně VIG, která podle Adamkoviče zřejmě pozitivně reagovala na zprávu, že konkurenční Uniqa požádá o dodatečný kapitál vlastní akcionáře na rozdíl od dříve plánovaného veřejného úpisu. CME si polepšila o téměř pět procent na 146 korun a VIG o 2,5 procenta na 766,50 Kč.

Přes dvě procenta na 19 korun přidaly také akcie AAA Auto a jedno procento na 96,35 Kč si připsala sázková kancelář Fortuna. Síť autobazarů AAA Auto dnes zveřejnila auditované výsledky za rok 2011, která potvrdila zatím nejvyšší čistý a provozní zisk v historii firmy, a to i za předkrizová období.

Naopak přes dvě procenta na 131,50 Kč odepsala technologická KIT Digital, která oznámila změnu ve své akcionářské struktuře. V mírném záporu 0,25 procenta na 758 korunách zakončily týden akcie ČEZ.

Beze změny na 3460 Kč zakončila dnešní obchodování Komerční banka, rakouská Erste Bank si připsala přes půl procenta na 426 korun. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance tak kopírovala vývoj celého bankovního sektoru, který si nakonec ranní ztráty dokázal přetočit do zajímavých odpoledních zisků a to přes ranní negativní naladění trhů po zprávě o snížení ratingu Španělska.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK