Americké akcie díky výsledkům mírně rostou, HDP je oslabuje

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy v první části dnešního obchodování díky příznivým firemním výsledkům dál mírně rostly. Růst ale brzdily údaje o pomalejším výkonu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 0,25 procenta a byl kolem 13.236 bodů. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,2 procenta na 1402 bodů a index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,5 procenta na 3065 bodů. S&P a Nasdaq jsou na cestě k nejlepšímu týdnu za tento měsíc.

Americká ekonomika v prvních třech měsících roku zvolnila růst na 2,2 procenta z tříprocentního tempa v předešlém čtvrtletí a byla i pod úrovní odhadů, které počítaly s růstem o 2,5 procenta. "Není to nic katastrofálního, je to jen pomalý růst a potvrzuje to, že ekonomika má pevnou půdu pod nohama, nic jiného," řekl agentuře Reuters Steven Baffico z newyorské firmy Four Wood Capital Partners.

Z jednotlivých titulů měli investoři největší zájem o akcie Amazon.com, které vyskočily o 15 procent. Čtvrtletní tržby severoamerické divize internetového prodejce vzrostly o 17 procent a překonaly očekávání. Akcie internetové cestovní kanceláře Expedia vzrostly o 27 procent.

Více než tříprocentní pokles utrpěly akcie koncernu Procter & Gamble, který vykázal nižší zisk a snížil jeho odhad pro celý rok. O více než jedno procento klesaly také akcie automobilky Ford, který v dubnu ztratil podíl na domácím trhu. Z 500 firem indexu S&P jich oznámilo výsledky 287 a 73 procent z nich překonalo odhady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK