Ceny ropy mírně klesaly, podkopává je zpomalení ekonomiky USA

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně klesaly pod vlivem snížení španělského ratingu a pomalejšího růstu americké ekonomiky. Ropný trh ale nadále podporují naděje na to, že centrální banka USA (Fed) by mohla podpořit ekonomiku dalšími kroky v měnové politice.

Cena severomořské ropy Brent v 17:13 SELČ klesla o půl dolaru na 119,40 dolaru za barel. Za týden Brent získává asi půl procenta, za duben má ale dvouprocentní ztrátu. Americká lehká ropa WTI oslabila o 20 centů na 104,35 USD za barel a drží asi jednoprocentní zisk za poslední týden i celý měsíc.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí zvolnila růst na 2,2 procenta z tříprocentního tempa v předešlém čtvrtletí a byla i pod úrovní odhadů, které počítaly s růstem o 2,5 procenta. Ropu oslabovala už dopoledne zpráva, že agentura Standard & Poor´s snížila úvěrový rating Španělska o dva stupně.

Ropu stále ještě podporuje středeční prohlášení Fedu, který dal najevo, že úrokové sazby zvýší nejdříve koncem roku 2014 a v případě nutnosti podnikne další kroky na podporu ekonomiky. "Špatné zprávy pro ekonomiku trh interpretuje jako dobré zprávy pro komodity, protože to může vrátit na pořad dne QE3 (kvantitativní uvolnění měnové politiky Fedu)," řekl agentuře Reuters Dominick Chirichella z newyorského Energy Management Institute.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 119,40 119,92 New York - Nymex WTI červen 104,35 104,55

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK