Co týden dal?

30.01.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


První měsíc roku 2004 je pomalu za námi!  I tento týden máme pro vás připraven souhrn informací ze světa, z domova i z našeho serveru. A pokud budete vyplňovat daňové přiznání, formuláře si můžete stáhnout u nás!

Posledních 7 dní ve světe

Nizozemsko se rozhodlo omezovat první rok po rozšíření EU přístup nových členů na svůj trh práce. Do května 2005 povolí Nizozemci zaměstnat celkem 22.000 lidí. Dosavadních 15 zemí EU může omezovat přístup lidem z nových členských zemí dva roky od vstupu. To hodlá po celé dva roky uplatňovat zatím Německo, Rakousko, Finsko a Belgie, naopak volný přístup od počátku nabídnou Británie nebo Irsko.

Ministři financí zemí eurozóny diskutovali s šéfem Evropské centrální banky (ECB) Jeanem-Claudem Trichetem o možnosti snížení úrokových sazeb. Snížení úroků by zabránilo kursu eura v dalším růstu, který podkopává oživení evropské ekonomiky.

EU se obává, že Francie bude překračovat limit rozpočtového deficitu, Paktu stability a růstu, až do roku 2007. Evropská komise nemá důvěru v realističnost francouzského rozpočtového plánu na léta 2003-2007.  Paříž přitom slíbila snížit schodek pod 3 procenta příští rok.

Počítačový virus MyDoom, který se od pondělí šíří světem, překonal rychlostí přenosu všechny předchozí e-mailové viry.  Navíc se objevila nebezpečnější mutace MyDoom. Na rozdíl od prakticky neškodné první verze zamezuje nová modifikace napadeným počítačům aktualizovat antivirové programy a stáhnout opravné balíky systému Windows.

Hrubý domácí produkt  Polska vzrostl loni o 3,7 procenta, oznámil v pátek polský statistický úřad. Polská vláda i analytici očekávali růst HDP o 3,6 procenta.

Francouzská míra nezaměstnanosti stoupla v prosinci meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 9,7 procenta, což je téměř tříapůlleté maximum, ukázaly v pátek údaje ministerstva práce. Úřad uvedl, že počet nezaměstnaných osob vzrostl po sezonním očištění meziměsíčně o 0,4 procenta na 2,635 milionu.


Posledních 7 dní u nás doma

Češi půjdou zřejmě své první evropské poslance volit zřejmě 11. a 12. června. Termín voleb do Evropského parlamentu musí vyhlásit nejpozději na sklonku první poloviny března prezident Václav Klaus podle rozhodnutí Rady Evropské unie. Evropské parlamentní volby se mají konat v termínu od čtvrtka 10. do neděle 13. června, přičemž v Česku jsou volebními dny pátek a sobota.

Úřady práce mají nové klienty. O podporu přichází žádat stále více lidí, kteří byli zvyklí starat se sami o sebe - živnostníci. Někteří říkají, že je k tomu dohnala reforma veřejných financí. Na rozdíl od loňského roku musejí odvádět minimální daň, i když jsou ve ztrátě a o několik tisícikorun ročně navíc zaplatí i na zdravotním a sociálním pojištění.

Zaměstnaných  Čechů se v závěru loňského roku podle ČSÚ ubylo. Jediné nebo hlavní zaměstnání mělo ve čtvrtém čtvrtletí 4,725 milionu lidí, což je téměř o 67 tisíc méně než ve stejném období roku 2002. Prořídly především řady zaměstnanců, kteří představují převážnou část lidí s prací, naproti tomu se zvýšil počet podnikatelů.

Od pondělka se do ČR se nesmí dovážet drůbež z Thajska, kde se nedávno vyskytla ptačí chřipka. Zákaz dovozu drůbeže spolu s dalšími ptáky vydala Státní veterinární správa ČR. Veterináři také rozšířili zákaz dovozů i na další asijské země: Pákistán, Vietnam, Indonésii, Kambodžu, Japonsko, Tchaj-wan, Jižní Koreu, Laos a Hongkong.

Česká národní banka v lednové prognóze mírně zvýšila odhad inflace i ekonomiky pro letošní a příští rok. Růst cen by se v prosinci měl pohybovat mezi 2,6 až 4,0 procenta, zatímco loni v říjnu odhadovala ČNB pro stejné období růst o 2,9 procenta. HDP by měl letos stoupnout o 2,9 až 3,4 procenta. V roce 2005 ekonomika poroste o 3,4 až 4,9 procenta. Na červen příštího roku ČNB očekává zpomalení růstu cen. Inflace by se měla pohybovat mezi 1,8 až 3,2 procenta.

Strojvůdci Českých drah vstoupili do stávkové pohotovosti. Důvodem je, že vedení drah nesplnilo slib, který strojvůdcům dalo na konci loňského roku ohledně nárůstu mezd, sdělila Federace strojvůdců.

Další informace od nás i ze světa naleznete ve zpravodajství Reuters. 
 

Posledních 7 dní na našem serveru

Splácíte úvěr na bydlení? Pokud ano, nezapomeňte využít možnosti a odečíst si zaplacené úroky z úvěrů na bytové potřeby o d základu daně. Bylo by přece škoda platit vyšší daně než musíte. Nevíte jak si odečet provést? Poradí Vám náš nový Rádce v sekci Bydlení!

Potřebujete zjistit korespondenční adresu banky nebo její telefon či zelenou linku? Není problém. Právě jsme pro Vás zaktualizovali seznam nejdůležitějších kontaktních údajů všech bank působících na domácím trhu. Seznam je doplněn informacemi o tom, kdy instituce získala bankovní licenci a kdy zahájila svoji činnost na trhu, jaké je její IČO a samozřejmě chybět nesmí ani kód banky.

Doba podání daňových přiznání se blíží! Připravili jsme pro Vás aktuální daňová přiznání ke stažení. Již nyní si můžete zdarma stáhnout a vyplnit tyto formuláře daňových přiznání:

  • "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP A"  (+ Pokyny k vyplnění)
  • "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP B"  (+ Pokyny k vyplnění)
  • "Přiznání k dani z příjmu právnických osob" (+ Pokyny k vyplnění)
  • "Přiznání k silniční dani"  (+ Pokyny k vyplnění)
  • Přehled za rok 2003 o příjmech a výdajích ze samostatně výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistném pro zdravotní pojišťovny
  • Přehled za rok 2003 o příjmech a výdajích ze samostatně výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistném pro MSSZ nebo OSSZ
  • a další
     

On-line prodej

Pro motivaci svých zaměstnanců lze použít již standardně celá řada zaměstnaneckých výhod. S jejich pomocí lze výrazně zvýšit ohodnocení zaměstnanců. Oproti prostému zvýšení mzdy lze však při stejném efektu výrazně ušetřit na mzdových nákladech. A to především díky daňovým úsporám a úsporám na sociálním a zdravotním pojištění na straně zaměstnavatele i zaměstnance.


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát  se dotaz týká daně z převodu nemovitostí.  Snad pomůže i Vám …

"Dobrý den, kupuji byt od předchozího majitele. Daň z převodu nemovitosti platí asi prodávající, myslím, nebo i kupující?“

"Dobrý den, daň z převodu nemovitosti platí prodávající, a to nově od letošního roku 3% (dříve byla tato sazba vy výši 5%). Daň se vypočítává z kupní nebo odhadní ceny, podle toho, která je vyšší. Kupující je ale ze zákona ručitelem za prodávajícího..."


Anketa

Nájmy by se měly od září začít zvyšovat, v naší poslední anketě jsme se vás ptali, souhlasíte s návrhem zákona o nájemném, který předpokládá růst nájemného až o 10% ročně.

Podle výsledků vyplývá, že 48% tedy téměř polovina s navrhovaným růstem nájmu souhlasí, neboť se zvyšují ceny všeho a tedy i pronajímatelům se zvyšují náklady. Naopak 38% si myslí, že nájmy jsou už tak dost vysoké, a že by se zvedat neměly.


Ano - náklady rostou i pronajímatelům
Ne - již teď je nájemné vysoké
Nevím - nebydlím v nájemním bytě

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU