OECD: Češi platí deváté nejvyšší daně, vedou Belgičané

28.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Češi platí deváté nejvyšší daně ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která má celkem 34 členů. Vyplývá to z nejnovější publikace organizace, která se věnuje zdanění mezd v loňském roce. Daně a sociální pojištění Čechům "spolknou" celkem 42,5 procenta ze mzdy (v případě bezdětného zaměstnance).

 

Nejvíce na daních zaplatí Belgičané a to celkem 55,5 procenta ze mzdy. Z nejnižšího zdanění se mohou těšit Chilané, kde takzvaná složená daňová kvóta dosahuje pouhých sedmi procent. Průměr OECD přitom dosahuje 35,3 procenta, zdanění českých zaměstnanců je tak nadprůměrné.

Největšímu nárůstu daní byly v loňském roce vystaveni Maďaři, jejichž země se potácí ve velkých finančních problémech. Týkalo se to ovšem jen jedinců, kteří nemají rodinu. Maďarské rodiny s dětmi se naopak těšily největšímu poklesu daní. V Česku složená daňová kvóta rovněž narostla, ale jen velmi nepatrně o necelý jeden procentní bod.

OECD upozorňuje, že během posledních tří desetiletí zdanění příjmů znatelně klesalo, ale v letech 2010 a 2011 se tento trend nejspíš zastavil. Řada vlád v současnosti přijímá úsporná opatření, aby zastavily zadlužování, které zrychlila hospodářská krize odstartovaná v roce 2008. To se v mnoha případech neobejde bez zvyšování daní.

Výjimkou není ani Česko, kde se současná vláda soustředí spíše na zvyšování nepřímých daní, tedy především daně z přidané hodnoty (DPH).

Deset zemí OECD s nejvyššími daněmi

-----------------------------------

umístění země složená daňová kvóta v roce 2011 (daň + sociální pojištění) 1. Belgie 55,5 procenta 2. Německo 49,8 procenta 3. Maďarsko 49,4 procenta 3. Francie 49,4 procenta 4. Rakousko 48,4 procenta 5. Itálie 47,6 procenta 6. Švédsko 42,8 procenta 7. Finsko 42,7 procenta 8. Slovinsko 42,6 procenta 9. Česká republika 42,5 procenta 10. Estonsko 40,1 procenta

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK