Průzkum: České domácnosti loni snížily útraty za nábytek

29.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - České domácnosti v loňském roce snížily útraty za nábytek meziročně o 4,3 procenta na 880 milionů eur (21,8 miliardy korun). Jedna česká domácnost loni v průměru nakoupila nábytek v hodnotě 212 eur (5257 korun). Vyplývá to z výsledků průzkumu Barometr Cetelem, který sledoval vývoj na trzích v osmi zemích Evropské unie.

Útraty domácností za nábytek se loni z osmi sledovaných zemí zvýšily ve Francii, Německu a na Slovensku. Ve Francii meziročně vzrostly o 2,1 procenta, v Německu o 2,5 procenta a na Slovensku o pět procent. Naopak největší pokles loni vykázalo Španělsko, kde se výdaje domácností za nábytek meziročně propadly o 25 procent. V Itálii klesly o jedno procento, v Portugalsku o 0,6 procenta a v Maďarsku o 8,7 procenta.

Nejvíce loni za nábytek utrácely německé domácnosti, které pořídily nábytek v průměrné hodnotě 755 eur. Následovaly italské (632 eur) a francouzské (353 eur) domácnosti.

Tuzemská výroba nábytku zastavila v roce 2011 propad výroby, kterému odvětví v minulých letech čelilo. Hodnota produkce českých nábytkářů se loni meziročně mírně zvýšila o tři procenta na 35,12 miliardy korun. Hodnota domácí spotřeby nábytku naopak mírně klesla o tři procenta na 31,07 miliardy korun. Růst oboru tak zajistil hlavně vývoz.

Prodejci nábytku kvůli hospodářské krizi nemají lehké časy. Pětici největších tuzemských obchodníků s nábytkem a bytovými doplňky předloni po několika růstových letech klesly celkové tržby o 1,6 miliardy korun na 15,8 miliardy Kč. První pozici obhájila Ikea, mezi další významné hráče patří Asko Nábytek, Sconto Nábytek, Kika Nábytek, Jysk a XXXLutz.

Například společnosti Ikea ČR ve finančním roce 2011, který skončil loni v srpnu, klesl meziročně čistý zisk o 83 milionů na 254 milionů korun. Čtveřici tuzemských obchodních domů Ikea loni navzdory vyššímu počtu zákazníků klesly také tržby, a to meziročně o 0,8 procenta na 6,874 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK