Spotřeba mléčných výrobků loni klesla, lidé šetří

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. května (ČTK) - Spotřeba mléčných výrobků v Česku loni klesla o 3,2 procenta. V přepočtu na mléko snědl obyvatel ČR v průměru 227,6 kilogramu mléčných produktů. Vyplývá to z předběžných údajů, které ČTK poskytl Českomoravský svaz mlékárenský. V čísle není započítáno máslo. Lidé podle mlékařů v nelehké ekonomické situaci šetří i na mléčných produktech. Téměř 40 procent spotřeby již představují dovážené výrobky.

"Tento výsledek není nikterak uspokojivý a svědčí především o nižší koupěschopnosti obyvatelstva, ne snad o tom, že by mléčné výrobky veřejností odmítány," uvedl k číslům předseda svazu Jiří Kopáček. Svůj vliv na pokles poptávky po mléčných produktech podle něj měly také některými médii údajně šířené mýty o některých mléčných výrobcích.

"Tak tomu mohlo být například u jogurtů a zakysaných výrobků, které byly až do nedávna z falešných dezinformací a mýtů téměř vyloučeny, ale o kterých se v minulém období rozšířila rovněž celá řada nepravd," podotkl Kopáček.

Vysoký podíl dovozů, který je nejvýraznější u sýrů, kde již přesahuje 45 procent, není pro české mlékárenství příznivý. V rámci evropských zemí podle Kopáčka lze pokládat za "zdravý" podíl dovozu kolem 30 procent.

"Další vývoj spotřeby v letošní roce bude odvislý od makroekonomické situace a vývoje koupěschopné poptávky," poznamenal Kopáček. Růst poptávky podle něj však zbrzdilo lednové zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent. Mlékaři se obávají dalšího zvyšování sazby daně v příštím roce. Růstem daní způsobené zdražování potravin v tuzemsku totiž vede k tomu, že řada lidí, zejména těch žijících nedaleko německých a polských hranic, jezdí jídlo nakupovat do zahraničí.

Vláda na začátku dubna schválila balík úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Obě sazby DPH se mají zvýšit o procento na 21 a 15 procent.

Spotřeba mléčných výrobků v Česku je podle Kopáčka sice nižší než v západoevropských zemích. V porovnání s ostatními středoevropskými národy patří Češi k nadprůměrným jedlíkům výrobků z mléka. "Vzhledem k tomu, že mléko a mléčné výrobky patří mezi základní a především zdravé potraviny, což je stále více takto vnímáno spotřebiteli, je možné v dlouhodobém horizontu předpokládat spíše pozitivní trend ve vývoji jejich spotřeb," uzavřel Kopáček.

Spotřeba mléčných výrobků v ČR v letech 2010 a 2011

Výrobek 2010 Předběžně 2011 Konzumní mléko 57,6 kg 57,6 kg - v tom 8,5 kg naturální spotřeba Konzumní smetany 5,5 kg 5,4 kg Jogurty 9,7 kg 9,6 kg Ostatní zakysané výrobky 6,4 kg 5,8 kg Tvarohy 3,3 kg 3,4 kg Smetanové krémy 1,1 kg Tvarohové dezerty 0,4 kg Sýry přírodní 11,0 kg 10,8 kg Sýry tavené 2,2 kg 2,2 kg Mléčné konzervy (zahuštěné a sušené mléko 1,8 kg 1,4 kg Mražené smetanové krémy 2,3 kg 2,3 kg Mléčné pudinky 1,0 kg 1,0 kg Máslo 4,9 kg 4,9 kg

Zdroj:Českomoravský svaz mlékárenský

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK