Nezaměstnanost v Itálii se nečekaně rychle zvyšuje

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 2. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Itálii v březnu podle sezonně přepočtených údajů činila 9,8 procenta, a výrazně se zvýšila z únorových 9,6 procenta. Dostala se tak nejvýše za dobu, co začal tamní statistický úřad měsíční údaje podle nynější metodiky v roce 2004 sledovat. Vyšší nezaměstnanost měli Italové naposledy ve třetím čtvrtletí roku 2000.

Revize dat navíc ukázala, že únorová nezaměstnanost byla mnohem vyšší, než ukazovaly předběžné údaje. Podle nich byla nezaměstnanost na 9,4 procenta. Ekonomové se domnívali, že míra nezaměstnanosti v březnu zůstane na původně ohlášených 9,4 procenta.

Alarmující je situace ve věkové skupině 15 až 24 let, kde je bez práce už 35,9 procenta lidí. O měsíc dříve jich bylo 33,9 procenta. Vývoj se tak podobá situaci ve Španělsku, kde je nezaměstnanost mezi mladými lidmi ještě větší.

Bez sezonního přepočtu celková míra nezaměstnanosti za březen vystoupila dokonce na 11,4 procenta. Před rokem byla na 8,7 procenta. Míra zaměstnanosti naopak o desetinu procentního bodu klesla a činí rovných 57 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK