KB se zbavuje za 890 milionů svého podílu v ČMZRB

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Komerční banka dnes dnes podepsala smlouvu o prodeji svého 13procentního akciového podílu v Českomoravské záruční a rozvojové bance, kterou majoritně vlastní stát. Prodávaný podíl KB na základním kapitálu ČMZRB činí 13 procent, prodejní cena podílu KB činí 889,59 milionu Kč. Předpokládané datum převodu akcií je v pátek 4. května, oznámila dnes banka na svých internetových stránkách.

"Prodej je realizován v rámci rozhodnutí valné hromady ČMZRB ohledně odkupu vlastních akcií od všech nestátních akcionářů," uvedla KB.

"K prodeji dochází v souvislosti s transformací vlastnické struktury ČMZRB tak, aby v souladu se záměry hospodářské politiky vlády České republiky mohlo být rozšířeno zapojení ČMZRB do správy prostředků strukturálních fondů Evropské Unie," dodala.

Komerční banka tak zřejmě jako první vyhoví požadavku Evropské komise, která po České republice žádá, aby změnila vlastnickou strukturu Českomoravské záruční a rozvojové banky. Má se zbavit menšinových akcionářů, kterými jsou Komerční banka, Česká spořitelna a ČSOB, napsal nedávno deník E15. Ministerstvo financí ČTK minulý týden sdělilo, že o odkupu podílu komerčních bank jedná.

"Komisi se nelíbí zisky, které menšinoví akcionáři inkasují z poskytování úvěrů a záruk při čerpání prostředků z evropských fondů. Vadí jí také, že ani jedna z bank neprošla výběrovým řízením," uvedl E15 s odvoláním na dva s problematikou obeznámené zdroje. Rozvojová banka podle deníku účtovala komisi vyšší výdaje, než jaké v souvislosti s čerpáním měla.

ČMZRB byla založena v roce 1991 tehdejší vládou jako specializovaná bankovní instituce na podporu malého a středního podnikání. ČMZRB poskytuje podpory malým a středním podnikatelům formou záruk a zvýhodněných úvěrů s využitím prostředků státního rozpočtu, strukturálních fondů a krajů. Podporuje také vlastníky bytových domů při jejich rekonstrukci a poskytuje zvýhodněné úvěry pro vodohospodářské projekty.

Akcionáři ČMZRB jsou stát s podílem 72,33 procenta, KB s 13 procenty, Česká spořitelna také s 13 a Československá obchodní banka s podílem 1,67 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK